Loading...
New Game Review

VA-11 Hall-A (Valhalla)

Va-11 Hall-A retrogamepapa

Cyberpunk Bartending For Adults

Is VA-11 Hall-A (oftewel Valhalla) een cyberpunk spin-off van de laatste Assassin’s Creed game? Neen! Uiteraard is deze game wel een mooie inhaker op de recent verschenen AC Valhalla, alsook op Cyberpunk 2077 die eraan zit te komen. Ik zit al enige tijd in cyberpunk-sferen, dat begon met mijn review van de geweldige AKANE laatst. Tevens is het ook digitaal indrinken geblazen met VA-11 Hall-A, want bij deze game kijkt menig persoon graag diep in het glaasje. Schenk jezelf het één en ander in en lees met mij mee.

Releasedatumpc: 2016 | PS4, Switch: 2019
PlatformPc, PS Vita, PS4, Switch (gespeeld)
DeveloperSukeban Games
PublisherYsbyrd Games, Limited Run, Wolfgame
va-11 hall-a screenshot startscherm retrogamepapa

Hoe is het verhaal en de setting?

VA-11 Hall-A is een verhalende game, of nou ja, beter andersom gezegd een “game-ig” verhaal. Het is het jaar 207X (Ehh, 2077?), en we zijn in Glitch City met een full-on cyberpunk setting en toekomstbeeld. Wat ga je doen in deze fictieve futuristische wereld? Barvrouw zijn! En dat in een bar die zich in de lower levels bevindt, echt een kroeg in de krochten. Maar de naam is VA-11 Hall-A! Het is voor veel bewoners het lichtpuntje in de duisternis, het licht aan het einde van een donkere tunnel. En wat wacht daar? Alcohol! Geserveerd door een cynische droogkloot-dame, namelijk degene die jij speelt.

Je speelt heel de game Jill: 24 jaar, vrijgezel, wonend in een klein apartement-hok met een kat. Tussen het bartenden kom je thuis, waar je de game kunt saven alsook een beetje wat dingen lezen over Glitch City en dingen kopen voor in je apartement. Veruit het grootste gedeelte van de tijd zit je in het café te werken en praat je met alle bizarre bezoekers. Uiteindelijk heb je zo’n 15-20 verschillende gasten over heel de game, waarvan de meeste vaker terugkomen. Hierbij heb je honden met een spreek-apparaat, cyber-cops, seks-androids en ook gewone dames en heren. De game is zeer overduidelijk bedoeld voor volwassenen, want er wordt frequent en uitbundig gepraat over seks, tieten, dildo’s en noem maar op.

screenshot smeerla[ in de bar valhalla cyberpunk bartender action
Smeerlap alert!

Hoe is het beeld en geluid?

Heel de artstijl van VA-11 Hall-A is anime, en dan in de oldskool pixel-tekenstijl van veel oudere Japanse visual novel games uit de 90s en 00s. Deze games zijn nooit erg aangeslagen buiten Japan, en pas de laatste 10 jaar zien we ze steeds meer hier verschijnen, mede dankzij de PS Vita. De makers zijn echter uit Venezuela, maar we kunnen wel aannemen dat het grote anime-fans zijn en liefhebbers van Japanse visual novels, want heel de game had zo uit Japan kunnen komen. Zoals de obsessie voor (grote) tieten (boobsessie?) en dat soort typische awkward Japanse humor-elementen, deze kun je als een checklist allemaal afvinken.

Qua audio heb je een mooie playlist met synthwave stijl muziek, alsook een soort lounge-variant daarvan, waarbij ik geen idee heb hoe dit zou moeten heten qua niche-genre. Cyberchillax muziek? Je hebt een behoorlijk grote lijst aan verschillende tracks, waarbij jij als bartender voor elke shift zelf kunt kiezen welke er gedraaid worden. Leuk bedacht. Tevens speel je in de loop van de game ook verscheidene tracks vrij.

jill thuis in va-11 hall-a
Jill zit tussen het bartenden door meestal thuis.

Hoe speelt de game?

VA-11 Hall-A is 90% van de tijd dialogen volgen die (gelukkig) goed gechreven zijn en vol verrassingen en humor zitten. De onbeschaamd volwassen toon vind ik erg verfrissend. De game beschrijft zichzelf als “cyberpunk bartender action”, maar onder “action” verstaan we dan:

 • Veel praten, luisteren en lezen
 • Drankjes mixen en uitserveren
 • De muziek in de jukebox kiezen
 • Enkel uitstapje/minigame/gesprek buiten de bar
 • Goed met geld omgaan (waar ze meer mee hadden kunnen doen)

Ja dat was het wel, naast dat je voor je apartementje nog dingen kunt kopen. Lijkt oersaai, dat geef ik toe. Maar je moet VA-11 Hall-A echt zien als een visual novel met een drankjes-mix mini-game. Je kunt via een overzicht zien hoe je de drankjes moet maken, onderverdeeld in type, smaak of alfabetisch. Door middel van het juist mixen van 5 verschillende soorten chemische ingrediënten maak je dan een drankje. Op zich makkelijk, maar je moet met best wat details rekening houden. Zo moet je bij sommige ijs toevoegen en extra lang schudden, of juist andersom.

mixing drinks in valhalla retrogamepapa
It’s time to mix drinks and change lives!

Typisch gamemoment

Ik heb mij ontzettend vermaakt met Va-11 Hall-A, met name omdat ik al wist waar ik aan begon: een visual novel met wat gameplay elementen. De dialogen die je hebt met de gasten, waar het eigenlijk om draait, zijn heel erg leuk geschreven. Jill is ook een leuk hoofdpersoon die je goed leert kennen. Je komt erachter dat ze lesbisch is en erg verbitterd is door haar laatste (op de klippen gelopen) relatie. Elke gast gedraagt zich ook heel anders, waarbij de één echt een lompe lul is en de ander juist een superlief persoon. Je doorloopt wel echt een periode in de game, en als rode draad volg je ook de dingen die gebeuren in Glitch City. Zo gebeurt er ergens bij een bank iets ergs, waarbij je het dan daarover ook hebt met de stamgasten.

VA-11 Hall-A is uiteindelijk ook bepaald niet kort te noemen, want aan tekst doorloop je denk ik wel de lengte van een boek van zo’n 350 pagina’s. Je hebt ook meerdere eindes, afhankelijk van hoe goed jij je werk hebt gedaan. De bar moet financieel het goed blijven doen, maar ook Jill thuis moet de rekeningen kunnen blijven betalen. En op het einde komen er een paar voorbij waarbij het heeeeel close was of ik het wel ging redden, of ik belandde met Jill op straat. Het verhaal past zich dus aan wanneer dit soort dingen zich voordoen, en het beïnvloedt het einde. Leuk is ook dat er een new game+ is, voor wanneer het dan allemaal slecht afloopt, kun je met je 2de playthrough het makkelijker redden.

onaardige gast aan de bar cyberpunk bartending action
Vind de Robocop referentie!

Waarom wel spelen

Als je eens lekker een leuk, ontspannen verhaal wilt lezen in semi-gamevorm, zoek niet verder. Zelf houd ik ook heel erg van cyberpunk setting, dat trok mij initieel richting deze titel. VA-11 Hall-A is wel echt bedoeld voor volwassen gamers, want seks, ziekte, dood en alles wordt op een realistische manier besproken, hetzij in een fictieve futuristische wereld.

Waarom niet spelen

Als je echt een game wil met gameplay. Als je niet houdt van lezen, of je houd niet van cyberpunk setting, moet je ver uit de buurt blijven van het pittoreske café VA-11 Hall-A!

shot thuis zuipen in valhalla screenshot retrogamepapa

VA-11 Hall-A

7.6

Gameplay

6.0/10

Graphics/Geluid

8.0/10

Sfeer

8.5/10

Verhaal/Characters

8.5/10

Herspeelbaarheid

7.0/10

Pros

 • Gave cyberpunk setting
 • Jill is een tof hoofdpersonage
 • Dialogen zijn volwassen, witty en divers
 • Mix drinks and change lives!

Cons

 • Geld management hadden ze meer mee kunnen doen
 • Meerdere eindes, maar weinig zin alles nogmaals door te lezen
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.