Loading...
Retro Game Review

Turok: Evolution – GBA

turok evolution bossfight retrogamepapa

Vele malen beter dan zijn console naamgenoot.

De Turok gamereeks begon supergoed, maar toen de gamereeks het strijdbijltje erbij neerlegde, waren de laatste paar delen niet bepaald om over naar huis te rooksignaleren. Slecht waren de games trouwens nooit, maar zo’n titel als Turok: Evolution is toch niet een toptitel. Op de consoles althans, want de totaal andere GBA versie met dezelfde naam, is beduidend beter. Veel beter zelfs. Leest uch maar mee!

Releasedatum2002
PlatformGameboy Advance (GBA)
DeveloperRFX Interactive (níet Acclaim Entertainment dus!)
PublisherAcclaim Entertainment
turok evolution gba screenshot tal'set retrogamepapa

Handheld versies van helden

In de hoogtij dagen van de Gameboy Color (de jaren 1998-1999) waren de PS1, Saturn en de N64 de consoles op de markt. Op de N64 had je als één van de klappers Turok: Dinosaur Hunter (zie hier de review) en diens sequels. In de jaren 90 was het vrij normaal dat er van 1 game hele verschillende versies uitkwamen. Zo zijn de Jurassic Park games allemaal unieke titels op de pc, gameboy, NES, SNES, Master System en Mega Drive. Vaak kon de kwaliteit hier ook erg in wisselen. Zo kwam er ook Turok dus uit op de gameboy, Turok 2 en 3 op de Gameboy Color…. Als platformgames. Ja hallo, daar had ik helemaal geen reet zin in!

Deze games liet ik consequent links liggen. Precies hetzelfde gebeurde ook met de Tomb Raider handheld titels. Als 2D platformer tombes plunderen met onze Lara? I think not! Totdat… totdat ik er dus achter kwam dat dit hele toffe games zijn. Zie hier mijn review van de eerste Tomb Raider game op de Gameboy Color. Toen kreeg ik ergens vorig jaar een ingeving: Zouden wellicht die Turok games óók hidden gems zijn? Ik ging op onderzoek uit, waarbij mij vooral eentje erg opviel, namelijk die op de Gameboy Advance. Turok: Evolution. Deze zag er toch wel erg gaaf uit.

turok evolution gba screenshot level 1 retrogamepapa

Evolution of DEvolution?

Turok: Evolution als titel/naam is eigenlijk alleen maar bekend als consolegame voor de PS2, Xbox en Gamecube. Deze speelt wederom in first person, met geregeld andere actie-stukken tussendoor. Deze console versie is een beetje matig, zeker in verhouding tot de originele delen. Ironisch dat het dan “Evolution” heet. De GBA versie is wel een geëvolutioneerde game ten opzichte van de pre-historische voorgangers op de gameboy en gameboy color. Wederom speelt deze handheld indiaan als een 2D platformer/actie-game. Maar dan met betere graphics, snellere besturing en vooral: betere gameplay.

Het verhaal doet er eigenlijk totaal niet toe, want Turok: Evolution (GBA) is naast een 2D platformer eigenlijk nog beter te omschrijven als een arcade shooter of run & gun game. No time for story, we gotta shoot, shoot, SHOOT! Het verhaal gaat over hoe jij als indiaan Tal’Set in The Lost Lands terecht komt en alles kapot gaat schieten. Het is een soort alternatieve dimensie vol monsters, dino’s en aliens. Tal’Set gaat samen met een native grote kale spierbundel genaamd Djunn zowel een menselijke bad guy genaamd Bruckner te lijf, alsook een monster overlord genaamd Tyrannus (zijn monsterpapa en -mama waren precognitief). Dit vertelt min of meer hetzelfde verhaal als de console game, maar dan met comic-book stijl cutscenes.

Wat heeft die Indiaan?

Je kunt in Turok: Evolution (GBA) twee verschillende personages spelen, Tal’Set en Djunn, met ieder een net iets andere speelstijl. Overigens kun je ook met zijn tweeën tegelijk spelen wanneer je een link kabel hebt en 2x een GBA met de game. Erg gave toevoeging. Qua gameplay is het echt arcade run and gun, waarbij ik het meest moest denken aan Metal Slug en Contra. Is Turok: Evolution GBA net zo goed als deze titels? Ja, eigenlijk wel, want het is echt een geweldige 2D platform shooter. De game heeft echt goeie controls en veel diverse wapens waartussen je snel kunt wisselen met L en R via een weaponwheel. De levels zijn divers qua omgeving, speelstijl en zitten vol geheimen. En dan zijn ook de vijanden erg verschillend én de graphics en muziek is geweldig.

Er zijn wel wat kleine minpunten. Onder de mensen die wel bekend zijn met Turok: Evolution op de GBA is de game berucht als één van de moeilijkste games op het systeem. Dit valt wel mee, zolang je bepaalde dingen beseft. Zo kun je als je stil staat in alle richtingen mikken én sneller schieten. Makkelijk is het overigens ook allesbehalve en een enkel stuk kan echt frustrerend zijn. Wanneer je dood gaat begin je ook altijd aan het begin van het level, maar de levels zijn daarentegen niet zo lang. Uiteindelijk is het echt oefening baart kunst, en baan je je met de boze indiaan zo door hordes vijanden heen. Want hordes vijanden zul je krijgen. Wat ik ook een minpunt vind is dat je geen savefunctie hebt, maar alleen oldskool passwords.

Turok triceratops gba retrogamepapa

Eindoordeel

Turok: Evolution voor GBA is een echte hidden gem. Als je houdt van Contra en/of Metal Slug, koop deze game dan zo snel mogelijk. Alles is gewoon top notch aan deze arcade 2D shooter, alleen moet je wel tegen een beetje uitdaging kunnen. Een enkel stukje is wat frustrerend, maar dat mag de pret toch echt niet drukken. Goeie graphics, vette soundtrack en heerlijke gameplay; kortom: zoek deze game op en koop hem!

Turok: Evolution (GBA)

8.5

Nostalgiefactor

7.5/10

Herspeelbaarheid

8.5/10

Grafisch

9.0/10

Muziek/Audio

9.0/10

Pros

  • Goeie directe controls
  • Vette arcade actie
  • Veel diversiteit in vijanden, levels en bossfights
  • Geweldige graphics en soundtrack
  • 2 player optie

Cons

  • Af en toe een frustrerend stuk
  • Geen savefunctie maar passwords
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.