Loading...
4 bytes

4 Gigavaak heruitgebrachte games

heruitgebrachte games heruitgaves retrogamepapa doom logo

Waarbij de andere delen vaak links blijven liggen.

Er zijn nogal veel games die worden heruitgebracht. Dat is helemaal prima, want daardoor blijven ze (beter) gepreserveerd en krijgen meer mensen de kans de game te spelen. Zo’n oude pc game als Monkey Island verdient een breder publiek, dus het is fijn dat die niet alleen op pc’s uit de jaren 90 te spelen is. Maar er zijn ook van die titels die wel erg vaak weer een re-release krijgen. Zo werd onlangs de zoveelste re-release van Skyrim aangekondigd… really?Hieronder heb ik een paar veelplichters op een rij gezet! En ja, die ene staat er ook tussen.


1: Myst

Myst kwam uit voor de mac in 1993, en is inmiddels op bijna elk denkbaar systeem verschenen. Myst is onder andere geport naar de pc, PS1, Sega Saturn, 3DO, DS, PSP, 3DS en nog een hoop meer. De game was ten tijde van zijn release één van de eerste games op CD-Rom en die vrijwel in zijn geheel gebruik maakte van pre-rendered 3D graphics en filmpjes. Ander voorbeeld hiervan is de achtergronden bij Resident Evil en de cutscenes (en achtergronden) bij Final Fantasy VII.

Er zijn in de ruim 25 jaar dat Myst bestaat verschillende versies van uitgekomen, van een licht gepimpte re-release tot aan een volledige remake. Eentje daarvan is realMyst, waarbij de omgeving niet meer pre-rendered was, maar (zoals de titel al doet beseffen) in real-time. Je loopt dus echt in 3D rond. Myst is als realMyst: The Masterpiece Edition heruitgebracht in een full-HD op de Switch. En nu onlangs een nóg betere versie gewoon als “Myst” op de Xbox One/Series uitgebracht. Maarre, hoe zit het met Riven (Myst 2), Myst 3, 4 en 5? Deze games zijn ook allemaal supergoed (zelfs beter her en der), waarom krijgen die nooit een re-release, remaster of remake?


heruitgebrachte games doom screenshot retrogamepapa

2: DOOM

Doom heeft verschillende pc releases gehad, maar daarin valt het nog wel mee. Dit is vooral dé game die de meeste ports ooit op zijn naam heeft staan. Ooit begon het als een grap, door de gedurfde vraag “can it run DOOM?” te stellen bij elk gaming-apparaat dat uit kwam. Maar sommige olijke mensen zagen dit als een “challenge accepted” en besloten dit ook door te trekken naar kopieerapparaten, snoepautomaten en zelfs zwangerschapstesten. Uiteindelijk lukt het vroeg of laat altijd wel iemand om weer op een nieuw idioot apparaat Doom aan de praat te krijgen, ook al speelt het niet op en top: it runs fucking DOOM!

Nu is op de nieuwste consoles uiteraard ook DOOM weer te spelen. Onder andere op de Switch komt er binnenkort een mooie collectie uit van de DOOM games. Helaas wel alleen via Limited Run zal deze collectie (hopelijk enkel voorlopig) verkrijgbaar zijn. DOOM is trouwens nog nooit ge-remaked, maar altijd een port die trouw blijft aan de classic. Is DOOM vandaag de dag trouwens nog wel de moeite waard om alsmaar te blijven porten? Lees maar mijn review van de klassieke DOOM! Enne, id Software heeft ook zwaar respect voor de games die voor en na DOOM kwamen, qua re-releases. Behalve Commander Keen… Geef me potverdrie daar eens een re-release van pronto.


3: Skyrim

Tja, uiteraard moet ik Skyrim wel in het lijstje van kneiterveel heruitgebrachte games noemen. Nu we alwéér een net iets nieuwere, betere versie krijgen in november 2021, begint het naar mijn mening wel een beetje een lachertje te worden. Niks tegen Skyrim, want The Elder Scrolls is de shit. De vele verhaallijnen, rijk uitgewerkte wereld en prachtige sfeer en muziek krijg ik nooit genoeg van. Maar is het echt nodig om zoveel verschillende versies van één game uit te brengen binnen de 10 jaar dat de titel uit is? Neen.

Uiteindelijk niks tegen keivaak heruitgebrachte games als Skyrim, maar zo dicht op elkaar is wel irritant. Het meest irritante vind ik nog dat de andere Elder Scrolls delen in de greppel der vergetelheid (of zoals “Ze French” zeggen: oubliette) lijken te zijn gegooid. Dat Bethesda zich niet meer wil wagen aan deeltje één en twee kan ik bij inkomen, want dit vergt een full-on remake (zal gerust keihard verkopen). Maar hoe zit het dan met The Elder Scrolls III: Morrowind, deeltje IV: Oblivion? Die zijn beiden toch redelijk makkelijk op te kuisen en bovendien keigoed.


4: Resident Evil 4

Wat ooit begon als een Gamecube exclusive (stond zelfs trots op de hoes vermeld) werd vervolgens uitgebracht op de PS2, Wii, PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One en zal ongetwijfeld ook nog in de (digitale) schappen belanden voor de PS5 en Xbox Series X. Resident Evil 4 was ook een dermate goede game en succes, dat ik dit goed begrijp. Het was oprecht zonde geweest als enkel Gamecube-eigenaren deze survival-horror actiegame konden ervaren.

Resident Evil 4 speelde totaal anders dan zijn voorgangers en wist de serie, alsook het survival-horror genre an sich, echt nieuw (ondood) leven in te blazen. Ik heb zelf de game uiteindelijk ook 3x aangeschaft: voor de Gamecube bij de release, voor de Xbox 360 digitaal en uiteindelijk fysiek nog een derde keer voor de Xbox One. Spijt hiervan? Neen, want Resident Evil 4 is nog altijd echt een vette game om te spelen, met hele unieke gave spannende momenten die je zelden tot nooit in andere games beleefd. Maar hoe zit het dan met de andere oudere titels? Ik vind dat de originele Resident Evil 1 tm 3 ook niet vergeten moeten worden, want die blijven goed.

retrogamepapa rereleases control parodie cover
Onlangs nog een blog geschreven over de algehele trend van snelle rereleases

Er zijn natuurlijk nog veel meer frequent heruitgebrachte games (zoals Super Mario Bros.), maar dit waren degene die mij vooral opvielen. Welke van deze 4 genoemde vaak heruitgebrachte games heb je zelf ook, en welke van de vele edities? Heb je ze, net als ik, ook meerdere keren gekocht? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.