Loading...
Mijn blog

Rereleases van Games

retrogamepapa rereleases control parodie cover

Tegenwoordig komen games te snel opnieuw uit.

Al vaker heb ik het gehad over rereleases van games, zoals met een speciaal artikel over remakes. Tevens heb ik in Queeste 5 van de Ridders van de Retro Tafel podcast het ook over rereleases gehad met de andere ridders. Over het algemeen heb ik weinig problemen met rereleases. Maar… met games die al binnen een jaar een verbeterde heruitgave krijgen heb ik toch wel tandenknars momenten. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het slecht is voor de game industrie.

Rereleases van rereleases

Een trend waaraan ik mij heb geërgerd in de game-industrie de afgelopen jaren is aan bepaalde rereleases. Op zich ben ik er niet op tegen dat men games opnieuw uitbrengt, eerder integendeel. Vaak weten ze de game wat te verbeteren en zijn er extra’s toegevoegd. Maar ik mij wel aan stoor zijn re-releases die al heel snel volgen na de normale release van een game. Control kocht ik bij launch voor de Xbox One ergens eind 2019. Nu is er al begin 2021, iets meer dan 1 jaar later, al een nieuwe verbeterde versie uitgekomen met Control: Ultimate Edition. Krijg je de upgrade gratis wanneer je de game al hebt? Neen. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met Death Stranding, maar omdat ik de game al heb, is de upgrade erg goedkoop. Oké, dat is fair.

Zo is dit nu ook gegaan met vele Nintendo Wii U games, die nu allemaal zo’n beetje zijn heruitgebracht op de Switch. Ik snap heel goed vanuit Nintendo dat ze dit doen, want de Wii U heeft slecht verkocht. Daar tegenover staat een daverend succes met de Switch, dus dat ze die games nu opnieuw uitbrengen, is begrijpelijk. Maar er zitten steeds extra’s bij, waardoor ik mij toch bijna gedwongen voel om ze allemaal nog een keer te kopen. Waarom vraagt Nintendo ook de f*cking full-price voor al deze rereleases? Nou ja, ik weet het wel: because they can! Het gros betaalt het toch wel ervoor. Super Mario Bros Wii is inmiddels al 2x voor full-price heruitgebracht.

Dat hoeft allemaal Nioh

Nu we van de PS4 naar PS5 en van de Xbox One naar Series zijn gegaan (ik ben pro-Xbox maar wát een onduidelijke schijt-benamingen zijn het toch), begint het re-release extravaganza weer. Nioh 2 Limited Edition heb ik nog niet eens unsealed, en de game is al weer opnieuw uitgebracht als extra pimp-versie op de PS5. Maar wat wel netjes is aan deze re-release van Nioh 2, is dat je voor de prijs van 60 euro Nioh 1, 2 én de DLC allemaal in 1x krijgt. De re-release is dan wel al na 1 jaar (Nioh-dioot snel naar mijn mening), maar de prijs is supernetjes.

Voor de PS5 is het deze keer qua remasters en re-releases nog meer een clusterf*ck dan ooit tevoren. Beide nieuwe consoles van Sony en Microsoft zijn backwards compatible, waarbij de Xbox automatisch je games “opwaardeert” naar het systeem dat jij hebt. Dit gebeurt niet bij de PS5. De PS5 is backwards compatible, maar er komen wel speciale PS5 versies uit van games die ook op de PS4 zijn uitgekomen. Dankzij dat hebben ook veel PS5 eigenaren per ongeluk de PS4 versie gespeeld van bepaalde games. Moet het echt zo moeilijk? Dit moet echt anders kunnen. Nu wisselt het ook nog per game en publisher hoe dat dit soort remaster, re-release versies worden aangepakt.

Tot Slot: Maar voor pc gaan?

Waar gaat dit nu naartoe uiteindelijk, als rereleases zo snel elkaar opvolgen? Het is zo langzamerhand steeds minder handig en nuttig om nog op de console games te spelen. De console stond vroeger garant voor het feit dat de games helemaal gemaakt waren voor dat systeem. Soms kwamen er wel rereleases uit van games, maar dit was schaars en vaak pas jaren later. Nu komen er steeds verbeterde versies uit van games op de console, terwijl je op de pc gewoon via een update de verbeterde versie binnenhaalt. Dit gebeurt ook bij sommige console titels, maar (nog) veel te weinig.

Met al die rappe rereleases kannibaliseert de game-industrie zichzelf. Je krijgt nu zoiets wat ik de “day one purchase paradox” noem, waarover ik binnenkort waarschijnlijk een aparte blog zal schrijven. Voor de publisher en developer is het het beste als je de game koopt met de release (of vlak erna). Zo heb ik Biomutant dag 1 gekocht om de kersverse developer hiermee te steunen. De director van Days Gone heeft ook nog flink lopen mopperen op de gamers community met zijn statement: “If you love a game, buy it at f*cking full price”. Hier ben ik het deels mee eens, maar niet wanneer er telkens al binnen 1-2 jaar een betere versie uitkomt voor dezelfde (of soms zelfs voor de helft van) de prijs. Ik sta er niet van te kijken als binnenkort Biomutant: Complete Edition wordt aangekondigd voor de PS5, voor €40,-. En dan is het nog maar de vraag of mijn versie automatisch een upgrade/update krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.