Loading...
4 bytes

4 goeie game remakes

game remakes retrogamepapa

Waarvan de originele game ook nog echt de moeite waard is.

In de laatste podcast, op moment dat ik dit schrijf, bespreek ik met mijn mede-ridders remakes, remasters en re-releases. In 2020 heb ik een artikel geschreven waarbij ik de verschillende soorten remakes, ports en re-releases bespreek. Maakt nu echt een remake de oude game overbodig? Ik vind bijvoorbeeld van niet. Hier heb ik 4 game remakes op een rijtje gezet die goed zijn, maar waarvan de originele ook nog altijd super speelt.

resident evil directors cut ps1 screenshot zombie en Chris

1: Resident Evil

De originele oldskool-mansion Resident Evil heb ik onlangs nog veelvuldig gespeeld, omdat we deze uitgebreid bespreken in de eerstvolgende Ridders van de Retro Tafel Podcast. Nog altijd vind ik deze game erg gaaf om te spelen, en stop ik niet snel als ik er voor ga zitten. Dankzij de pre-rendered backgrounds ziet deze oude survival horror game uit 1996 er nog altijd vrij goed uit. Ook al zijn de dialogen hilarisch (waren ze toen ook al), toch heeft de game ontzettend veel sfeer. Dit is vooral dankzij de geweldige soundtrack, maar ook door gaaf design van de mansion en alles daar omheen.

De remake van Resident Evil is één van de beste game remakes ooit, maar ik zal toch altijd nog teruggaan naar het originele 32-bit mansion op de PS1, Saturn of Nintendo DS. Onderschat overigens niet de moeilijkheidsgraad van zowel het originele deel als de remake. Je hebt meer vijanden dan ammo, en die verdomde hunters…. pffff.


2: Ratchet & Clank

Ook al is de remake van de eerste Ratchet & Clank een waar genot op de PS4, wanneer je de originele op de PS2 aanslingert blijf je ook spelen. Nog altijd speelt dit 3D platform avontuur als een zonnetje, waarbij de wat mindere graphics en alles de pret toch echt niet drukt. Naast de game remake is er ook een HD remaster die uiteraard ook super speelt.

Beiden versies van Ratchet & Clank zijn uitermate goed speelbaar en ik vermoed dat ze dit ook altijd zullen blijven. Als er straks in 2029 op de PS6 een re-remake verschijnt van de game, zullen er nog steeds zat mensen kunnen genieten van de originele versie op de PS2. Tegen die tijd is het waarschijnlijk wel moeilijker om die te vinden en spelen dan de remakes.


3: Super Mario All-Stars – Super Mario Bros.

Mario en Luigi’s legendarische platformavonturen op de NES werden in 1993 op de SNES heruitgebracht als Super Mario All-Stars… als remakes! Met veel betere graphics kon je nu Super Mario Bros. 1, 2 en 3 spelen, waarbij er ook nog The Lost Levels game erbij zat. Supergaaf.

Maar wat speel ik nu het meest, als ik eens zin heb in een klassieke Mario platformer? De originele NES titels! En hier ben ik bij lange na de enige niet in. Met een NES mini classic kun je perfect op je dikke 4K tv van de vierkante blokkige graphics genieten. Deze doen mij het meeste nostalgie opsnuiven. Super Mario All-Stars is erg gaaf, maar de originele Mario Bros. games, zullen nooit volledig vervangen worden.


4: Metal Gear Solid: The Twin Snakes

In 2004 verscheen er voor de Gamecube een remake van Metal Gear Solid (MGS), de legendarische PS1 stealth-action game uit 1998, met als subtitel The Twin Snakes. Daarbij was alles volledig opnieuw gemaakt, opgenomen en geprogrammeerd. Supervet toch? Ja, maar ergens mist de game ook een bepaalde charme die de blokkerige originele MGS wel had. De cutscenes zijn erg overdreven, zelfs naar MGS standaarden, iets dat mij steeds uit de game trekt. Later las ik op wikipedia dat dit dankzij nota bene Hideo Kojima zelf in de game is gekomen.

Ondanks mijn kritiekpuntjes op MGS: The Twin Snakes is en blijft het toch één van de beter game remakes. De vraag is meer of het toen al wel nodig was 4-5 jaar na release van de originele. De PS1 “original” kan ik nog altijd van harte aanraden. Ook al is het een oude PS1 titel, nog altijd merk je aan alles dat de game met “the utmost care” is gemaakt. Vol details, sfeer en afwisseling. Alleen de controls zijn echt even wennen, maar dat is een issue bij elke MGS game. Overigens is er momenteel een re-remake in de maak van MGS…


game remakes panzer dragoon originele game retrogamepapa

Uiteraard zijn er meerdere game remakes die niet volledig de originele hebben vervangen, zoals ook Link’s Awakening, waarvan ik de remake zelf nog moet spelen. Ik vind het juist gaaf om de oude versies te spelen zo nu en dan, al is het alleen maar als nostalgie-trip of geschiedenisles. Zo’n Panzer Dragoon Remake die supertrouw blijft aan het origineel, zal voor veel mensen de oude Panzer Dragoon overbodig maken. Maar toch zal ik die ook altijd blijven spelen. Overigens zijn er ook remakes die ik ruk vind en daarom lekker het origineel blijf spelen zoals Secret of Mana, maar dat is voor een later artikel!

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.