Loading...
Mijn blog

Remakes van games, waarom?

retrogamepapa liggend tussen remakes

En al die andere rerelease varianten…

Remakes en heruitgaves van games bestaan alleen maar voor het GELD! Knaken, monnie, doekoe, saaf, cheddar, ja ja ja. Maar dat even terzijde. Wanneer zou iets een remake moeten krijgen? Wanneer is dit nuttig, leuk of zinvol? Geloof het of niet, maar remakes horen bij de mensheid al sinds dat we in de oertijd met onze harige billen uit de grotten kwamen gerold. In deze blog wil ik eens kijken naar de algemene reden voor remakes, plus hoe dat met name zit met games, want er zijn nogal wat remakes van games uitgekomen de afgelopen jaren.

Welke soorten heb je?

Er zijn meerdere soorten heruitgaves in de gameswereld. We hebben de afgelopen 10 jaar met de komst van de HD tv veel rereleases gezien van games. Maar het is belangrijk om de verschillen te zien tussen de soorten heruitgaves.

 1. Port. Een rerelease waarbij de game is aangepast zodat deze op een ander systeem kan worden gespeeld. Meestal vrijwel identiek, met soms kleine extra’s. Voorbeelden: Resident Evil op Sega Saturn, Resident Evil 2 op Dreamcast
 2. Remaster. Vaak een high-definition (HD) update. Een rerelease, maar met grafische pimping. Soms ook verbeteringen aan controls, dialoog en met allerlei extra’s. Voorbeelden: Banjo-Kazooie op Xbox Live of Dishonored op PS4.
 3. Remake. De volledige game is opnieuw gemaakt vanaf de bodem. Men heeft de oude game gebruikt als template of ter inspiratie, maar meer ook niet. Voorbeeld: Ratchet & Clank op PS4
 4. Reboot. De gamereeks begint opnieuw qua verhaal. Meestal een remake maar niet altijd. Voorbeelden: Tomb Raider (2013), Syndicate (2012)
 5. Een speciale editie. Game of the Year Edition of Director’s Cut bijvoorbeeld. Heruitgave op dezelfde consoles, maar extra’s. Meestal met de DLC erbij en andere (soms ook fysieke) dingen. Voorbeeld: Skyrim GOTY Edition.

Meer andere versies weet ik niet, maar zou best kunnen dat ik iets vergeet. Sommige uitgaves zijn ook echt combinaties, waarbij bijvoorbeeld de port van een game allerlei extra’s krijgt én grafische pimping. Dan heb je het over een speciale editie remastered port, eh denk ik?

resident evil 2 games
Resident Evil 2 op Xbone/PS4 is zeer duidelijk een remake

Games

Ik vind zelf dat er wel wat tijd overheen mag gaan eer je een game gaat rereleasen, remasteren of remaken. Zo vind ik het geweldig dat nu DOOM 64 (zie mijn review) in HD remaster versie te spelen is op Switch, PS4 en Xbox One. De N64 heeft ladingen geweldige games, maar grafisch is het echt shit, en van mij mag alles een remaster release krijgen. De complete remake van Shadow of the Colossus op de PS4 snap ik dan dus niet. Het is prima, maar het voelt compleet overbodig. Deze game kwam uit op de PS2, maar is ook al HD remastered heruitgebracht op de PS3, die er super uitziet en speelt. Een remake op de PS4 vind ik echt zwaar overdreven. Doe dit dan met een goeie PS2 game die géén PS3 pimpversie heeft gekregen, zoals bijvoorbeeld de eerste Red Faction.

Iets waar ik mij bijvoorbeeld wel een beetje aan heb geïrriteerd als WiiU bezitter, is dat alle games heruitgebracht worden op de Nintendo Switch. Dat voelt hierdoor een beetje als “fuck you jij Nintendo fan die wel een WiiU heeft gekocht!” De Switch is 10x zo succesvol, dus ik snap het wel, maar ik vind het irritant, ook omdat Nintendo weer 60 euro vraagt voor de heruitgaves, zoals bij Mario Kart 8 Deluxe. Een game van 1 generatie terug rereleasen vind ik zelf beetje zinloos. Al die games die op de Xbox360 en PS3 uitkwamen en éxtra gepimpt zijn uitgebracht op Xbox One en PS4, vind ik eerder voelen als een naaistreek dan fanservice. Zo heb ik Dishonored daarom ook 3x. Een ramp is het allemaal niet uiteraard, want de meeste van die rereleases zijn erg goedkoop. Bovendien is het ook een eerste wereldprobleem van de hoogste orde.

naast remakes heeft Resident Evil ook vele eruitgaves met extra's
De originele Resident Evil heeft veel ports en heruitgaves met extra’s

Tot slot

Uiteindelijk gaat het de uitgever erom of de rerelease en remake wel genoeg weet te verkopen. Een hidden gem flop durft men niet aan om te rereleasen, maar dikke hits wel. Resident Evil 4 is een enorm geliefde game die teringgoed blijft worden verkocht. Oorspronkelijk was dit een Gamecube exclusive, met dikke nadruk op WAS. Resident Evil 4 is heruitgebracht op: PS2, Gamecube, pc, Wii, iOS, Zeebo (dat moest ik ook opzoeken), PS3, Xbox360, Android, PS4, Xbox One, Switch. Met weinig kritiek, want 1: De game blijft vet, 2: De prijs is altijd schappelijk, en 3: De ports zijn dikke prima (voor zover ik weet en heb ervaren). Deze drie punten zijn wel erg belangrijk. Een “wel oké” game heruitbrengen met een matige port voor een veel te hoge prijs is al heel vaak gebeurd. Het enige goede wat dat soort mislukkingen weten creëren is hilarisch boze reviews.

Uiteindelijk gaat het mij persoonlijk hoe in het geheel de remakes of rereleases worden aangepakt. Voor een voordeligere prijs opnieuw de game uitbrengen met wat extra’s is eigenlijk altijd wel prima. Maar de volle mep ervoor vragen terwijl een jaar ervoor de game ook al was uitgekomen op de andere generatie consoles, vind ik echt slecht. En daarnaast: Is het wel nodig om de gehele game opnieuw te maken en gameplay te veranderen/updaten? Sommige remakes en remasters weten perfect de balans te vinden, ook al zijn de meningen toch heel vaak verdeeld bij remakes. Zo vind ik de remake van Secret of Mana echt geen klap aan. Meestal prefereer ik persoonlijk dat men een goeie sequel maakt dan een reboot, of een remake. De tweede Mirror’s Edge game is bijvoorbeeld heel vet, maar had beter een sequel kunnen zijn, waardoor deel 1 niet nutteloos werd.

heruitgaves van Deadly Premonition
Deadly Premonition is remastered geport naar PS3 en later de Switch

Mijn wenslijst

Dit zijn een aantal games waarvan ik graag zou willen dat ze opnieuw uitkwamen:

 1. Splinter Cell (2002): Remake. De originele game is nog altijd vet qua verhaal, maar de gameplay, graphics en algehele bouw is echt heel erg aan het verouderen.
 2. Half-Life: Remake of remaster. Voor de consoles, want pc heeft Black Mesa versie al. Moet ik dit uitleggen?
 3. Deus Ex: Remake of remaster. Blijft een topgame maar laat zijn leeftijd ook wel erg goed zien.
 4. Elke N64 klassieker. Remake of remaster. Op de WiiU en Switch is dit al met een paar titels gedaan, maar ik mis echt nog een aantal games.
 5. Monkey Island 3. Remaster. Deel 1 en 2 hebben een mooie remake/remaster stijl versie gekregen, waarom niet dit supergoeie derde deel?
 6. Star Wars Knights of the Old Republic. Remake. De game is nog steeds heel vet, maar toont toch best zijn leeftijd. Een remake zou erg goed kunnen zijn.
 7. Panzer Dragoon Saga. Remake. Speelt nog altijd super, maar een remake zou niet onwelkom zijn, en hij is superzeldzaam.*
 8. Mass Effect Trilogy. Remaster. De games een klein beetje tweaken zoals item-management bij deel 1, en in één bundel heruitbrengen, zou mass-ter zijn.
 9. The Witcher. Remaster. Deel 1 is echt redelijk verouderd, en pc only. Doe hier iets aan CD Projekt Red.

Dit zijn zo de eerste die mij te binnenschieten, waarbij ik vooral aan remakes heb gedacht. Ik maak wellicht een 4 Bytes artikel er nog over. Waarschijnlijk na het online plaatsen sla ik mijzelf voor mijn kop en schieten er nog een lading te binnen. Welke games zou jij graag een remake of remaster van willen zien?

*In Europa zelfs maar 1000 stuks van uitgekomen. Het feit dat nu de oude twee Panzer Dragoons opnieuw uitkomen geeft hoop. Maar Saga was een flop, is een RPG én de sourcecode is foetsie, dus zal het veel meer werk kosten. Ik acht de kans klein daarom dat er een remake komt.

Panzer Dragoon (1) remake graphics vergelijking
2 comments
 1. Jaranseven

  Mooie columm alweer.
  Kleine reactie op specifiek Nintendo.
  Nintendo heeft een enorme fanbase, het verkoopt altijd lijkt het.
  En voor de verzamelaar ook goed, Nintendo houdt redelijk z’n waarde of stijgt na verloop van tijd.

  Btw wat vindt je dan van de remake van FFVII ?
  (En van het feit dat dit dus deel 1 wordt van een reeks, wat niet zo specifiek gemeld wordt)

  1. Retrogamepapa

   Hoi Jaran,
   Thanks! Dat klopt, van Nintendo. Toch verkocht de WiiU behoorlijk slecht en heeft alleen maar verlies gedraaid. Heeft ook meerdere verklaringen, waar ik ooit nog wel iets over zal schrijven, maar toch verkoopt het niet altijd, kwam Nintendo toen achter. Ze zijn nu wel weer in topvorm, naar mijn gevoel, op kleine domheidjes na (zoals bij de nieuwe Animal Crossing per Switch maar 1 eiland kunnen hebben, spelen meerdere mensen de game, moeten er meerdere Switches worden aangeschaft eigenlijk).

   Final Fantasy VII remake lijkt me toch best gaaf. Zo’n giga-overhaul was naar mijn mening niet nodig, dat had net zo goed met een FF XVI mogen zijn. Maar goed, ik denk toch wel dat het een erg goeie game wordt, en die splitsing snap ik wel gezien de productiekosten en tijd tegenwoordig, en het formaat van de originele titel. Bovendien gaan ze dieper in op verleden en zijn de dialogen verbeterd, veel aandacht dus overal voor. Ik had er in een eerdere versie van deze blog iets meer over geschreven, maar dat haalde de eindstreep niet. Ik ga m zelf voorlopig echter niet spelen, want met deze Coronacrisis ben ik als ZZP’er echt mijn hele inkomsten niet meer zeker. De knip is er per direct op gemoeten helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.