Loading...
Mijn blog

Akira Kurosawa: Nieuwe fans komen eraan

akira kurosawa foto en seven samurai poster met jin van ghost of tsushima

Dankzij Ghost of Tsushima en “Kurosawa mode”

Akira Kurosawa is bij filmfanaten over het algemeen een zeer bekende naam. De man is een legendarische Japanse filmregisseur die menig meesterwerk op zijn naam heeft staan. Het aantal kenners van zijn prachtige films lijkt echter steeds kleiner en kleiner te worden. Nu is de laatste tijd de naam Kurosawa weer veel in de media aanwezig, iets dat vermoed ik voor het laatst is gebeurd toen de Oosterse eindbaas van cinema overleed in 1998. En hoe komt dit dan? Omdat de makers van Ghost of Tsushima mensen zijn van smaak en visie. Waarom vind ik het zo goed, gaaf en belangrijk dat er weer eens veel aandacht wordt besteed aan Akira Kurosawa?

Ghost of Kurosawa

In Ghost of Tsushima, gemaakt door Sucker Punch, speel je een Japanse samurai die in de 13de eeuw op het eiland Tsushima het tegen hordes Mongolen opneemt. Alle grote gebeurtenissen in de game zijn waargebeurd. Zo waren de Mongolen destijds bijzonder onvriendelijk, alsook ambitieus. Als je ze nu zou tegenkomen lach je niet om de naam, dat Khan ik je garanderen. De game is grotendeels zeer realistisch en speelt open wereld stijl. Red Dead Redemption is een goeie vergelijking. Dat lijkt misschien raar, maar het is juist erg logisch. Feodaal Japan en het oude Wilde Westen hebben veel gemeen qua lawlessness en hardheid van mensenleven. Het is daarom ook geen toeval dat zoveel oude Japanse samuraifilms in de westerse wereld een Western remake hebben gekregen. Wie maakte van die legendarische samuraifilms? Akira Kurosawa inderdaad.

Het is dus geen toeval dat ik Ghost of Tsushima vergelijk met Red Dead Redemption. Grappig en frapant daarom nu ook: In de gamewereld zijn de inspiraties omgedraaid verlopen ten opzichte van de filmwereld. Vanaf het eerste moment dat ik screenshots zag van Ghost of Tsushima en er info over las, moest ik aan die geweldige oude Japanse samuraifilms denken. En daarbij met name aan die geniale Akira Kurosawa films met Toshiro Mifune. Een acteur van wie ik groot liefhebber werd al na het zien van één scene. Het uiterlijk van Jin in Ghost of Tsushima doet mij ook erg aan Toshiro Mifune denken. Je ziet duidelijk ook verschil, maar ik ben ervan overtuigd dat ze wel hetzelfde soort charisma in Jin wilden stoppen als dat Mifune had.

toshiro mifune in akira kurosawa film shot

Retrogamepapa’s nerdknowledge

Ik ben zelf zo’n 17 jaar geleden achter Akira Kurosawa zijn werk gekomen toen ik op het internet weer eens ladingen nerd-info aan het lezen was over films. Mijn hoofd interesses zijn drums en games, maar in de kielzog van blastbeats en rpg’s zitten toch echt films. Ik stuitte op de term “Rashomon stijl” waarvan ik niks begreep. Vervolgens kwam ik erachter dat dit een term is voor het vertellen van 1 gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven. Dat doet namelijk de film Rashomon (uit 1950), geregisseerd door Akira Kurosawa. Die film moest ik maar eens kijken dan! Zeker omdat ik al aanvoelde dat het wel iets samurai, ninja achtigs (zoals Tenchu) moest zijn.

Vervolgens kwam ik erachter wat een prachtige film dat Rashomon is. Snel ben ik meer Kurosawa films gaan kijken, waaronder Yojimbo en Seven Samurai. Kurosawa heeft een tijdloze feel in zijn films, omdat ze zo ontzettend mooi geschoten zijn en strak geëdit. Nog altijd heb ik niet alle Akira Kurosawa films gezien. Dit is deels omdat ik er niet aan toe kom, maar ook omdat ik er nog een paar wil koesteren. Vervolgens kwam ik erachter dat in mijn hele vriendenkring (vol met filmnerds-fanaten) maar 1 op de 10 hadden gehoord van Kurosawa. Niet gek eigenlijk, want ik was ook vrij toevallig op zijn werk gestuit. Legendarische regisseurs als Stanley Kubrick en Paul Thomas Anderson kennen wel beduidend meer mensen, maar Akira Kurosawa is wellicht net te “foreign” en oud?

<
Kurosawa mode: zwart-wit, Japanse taal, korrel en olskool audio. Glorious.

Tot Slot

Dat ontwikkelaar Sucker Punch een ode aan Akira Kurosawa heeft in Ghost of Tsushima met de “Kurosawa mode”, is dermate smaakvol en gaaf dat ik er bijna een traantje van moet wegpinken. De regisseur is in de hedendaagse cultuur veel te weinig aanwezig. Althans, te weinig is men zich van zijn legacy bewust, want ook vandaag de dag wordt er geregeld een game, film of serie op zijn werk gebaseerd. Kijk maar eens op IMDb hoe ontzettend veel werk “geïnspireerd is op” of is afgeleid van origineel werk van Kurosawa. De laatste entry is Nioh 2. Waarschijnlijk weten veel mensen niet eens dat The Magnificent Seven een rechtstreekse Western-kopie is van Seven Samurai. Ik vrees dat zelfs veel mensen niet weten dat de film uit 2016 ook al weer een remake is van de gelijknamige film uit 1960.

Kortom, er mag wel wat kennis worden bijgespijkerd. Akira Kurosawa is een regisseur wiens werk van een tijdloze kwaliteit is. Iets dat ze bij Sucker Punch ongetwijfeld ook zullen vinden. Met de aandacht die Kurosawa nu met Ghost of Tsushima krijgt hoop ik ook dat een nieuwe generatie kennis maakt met Kurosawa zijn prachtige films en een nieuwe rijke bron aan fans wordt aangeboren. En ben je zo iemand die weigert zwart-wit films te kijken of films ouder dan x aantal jaar: Ik ben geneigd om je een bekrompen droeftoeter te noemen. Maar laat ik een wijze samurai-spirit tonen door slechts te zeggen: Ik heb medelijden met je.

ghost of tsushima screenshot jin met katana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.