Loading...
Mijn blog

Games Offline: En weg zijn ze.

games offline mobile games treurige retrogamepapa

Preservatie, Schmeservatie

Oude games van weleer zijn allemaal bewaard gebleven in cartridges, diskettes, cassettebandjes en discs. Games online kopen of digitaal bestond niet, dus games offline halen ging ook niet. De huidige digitaal uitgebrachte game heeft tegenwoordig het eeuwige leven niet meer, noch lijkt er kans op resurrectie. De digitalisering van games heeft zijn voor- en nadelen, maar het feit dat nu geregeld games offline gaan voor altijd, vind ik toch echt een zorgelijke kwestie.

Putting the Dead in Dead Space

Een paar jaar terug wilde ik weer eens alle Dead Space games doorspelen. Dit doe ik eens in de 2-3 jaar, want ik vind Dead Space 1, 2 én 3 de shit. Maar ik zei ALLE Dead Space games heh, en dat zijn ze nog niet allemaal. Je hebt ook nog de geweldige on-rail shooter Dead Space Extraction, de mini-puzzelgame Dead Space Ignition en Dead Space Mobile. De laatste twee zijn delen die zich rondom Dead Space 2 afspelen, waarbij beide games qua verhaal meer diepgang geven, met name over hoe het allemaal fout ging bij ruimtestation The Sprawl. Het zijn geen hoogvliegers, maar slechte games zijn het ook absoluut niet. Maar wat bleek: Dead Space Mobile kon ik niet meer spelen. Wat krijgen we nou?!?

Ten eerste bleek dat mijn mobiele telefoon niet meer compatibel was, want het apparaat was te nieuw. Omdat Dead Space Mobile al wat ouder aan het worden was kon je deze alleen nog op wat oudere modellen spelen. Afijn, ik had toch nog een Galaxy S2 of zoiets ergens liggen, dus daarop kon ik nog wel ermee aan de gang. Wat bleek nu laatst? Heel de game is uit de store gehaald. Je kunt Dead Space dus niet meer spelen, tenzij je deze nog op je phone hebt, zoals dat bij mij toevallig nog het geval was. Dead Space Mobile bestaat niet meer. Is dit een ramp? Nou, het is wel ontzettend jammer, want het is een toffe game met een canon side-story op Dead Space 2. En ik durf tevens ook te wedden dat Dead Space Ignition over een paar jaar ook weggehaald zal worden uit de PSN en Xbox Live stores.

games offline dead space mobile spelen
Op mijn oude Galaxy S-II kan ik nog Dead Space Mobile spelen

I Want To Preserve

Ik schrok hier wel een beetje van, want er zijn dus games die permanent verdwijnen. Dead Space Mobile is één van de velen. Ik ging eens verder zoeken en ja hoor: de mobiele game Mass Effect: Infiltrator bestond ook niet meer. Ze zijn niet alleen onspeelbaar op nieuwe smartphones, nee, ze zijn volledig offline gehaald. Erased als een X-Files cover-up. En toen besefte ik: Alle games op smartphones, of het nu Android is of iOS, zullen vroeg of laat offline gaan. De game is verouderd, mensen kopen het niet meer en daarnaast blijft het geld kosten om de game steeds bij te werken zodat het speelbaar is op de nieuwere modellen. Nu is het geluk dat de meeste mobile games niet al te best zijn, maar er zijn ook redelijk veel goede krenten in de pap (app) van poep.

De eerstvolgende games die volledig verdwenen uit mijn persoonlijke gamewereld waren de games uit de Virtual Store van de Wii. Is dat echt zo erg, dat we al die oude SNES en TurboGrafix moeten missen nu? Nou, dat valt misschien nog wel mee, maar er stonden ook veel exclusieve games op, zoals een aantal vette remasters van oude Konami games. Zo is Castlevania: The Adventure helemaal als een meer uitgebreide 32-bits remake heruitgebracht, als Castlevania: The Adventure Rebirth. Toen Nintendo aankondige de Virtual Store te gaan sluiten, was het al te laat. Je kon geen punten meer toevoegen, dus tenzij je nog tegoed erop had staan had je vette pech. En over Konami gesproken, hoe zat het ook al weer met de Silent Hills trailer P.T.? Opgegaan in rook (of mist, gezien het om Silent Hill gaat).

games offline Castlevania: Grimoire of Souls logo en startscherm
Castlevania Grimoire of Souls stopt ook met bestaan op 9-9-2020

Tot Slot

Er gaan jaarlijks ladingen games offline, waaronder ook goeie. Vorige week kwam ik bijvoorbeeld toevallig erachter dat de (simpele) horrorgame Daylight ook offline is uit de PS4 store. Geen groot gemis, maar waar gaat dit heen? Deze hele digitalisering nog in de kinderschoenen, dus dit zijn slechts de eerste slachtoffers. Ik vind het dood- en doodzonde dat er zo weinig aan wordt gedaan door de grote publishers om al hun games te preserveren. EA kennende interesseert ze preservatie van games geen ene reet, dus die Dead Space Mobile die ik nog zo graag wil spelen zal toch echt nooit meer terugkomen. Maar interesseert het Nintendo, Sony en Microsoft ook wel echt iets? En publishers als Sega, Konami, Devolver of noem maar op?

Gelukkig zijn er mensen die net als ik willen dat de boel blijft gepreserveerd. Daarvan zijn er ook mensen die er meer tijd voor hebben dan ik, en er iets aan doen. Godzijdank zijn er verzamelaars, techneuten, modders en hackers die er wél om geven. De hoop ligt dus zoals altijd niet bij de big corporations, maar bij de rebellerende minderheid. Films worden wel goed bewaard inmiddels, het is tijd dat dit met games ook eens echt gaat gebeuren. Vooralsnog echter niet. Nintendo lijkt zelfs anti-emulatie. Maar laten we niet opgeven! Terwijl de harteloze tirannen net als Kain roepen “VAE VICTIS!” terwijl ze de ene na de andere game slachten, zeg ik een quote van V uit V for Vendetta: “There is no certainty, only opportunity.” Dus gamers: Hack en mod erop los! Let’s save the games.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor game preservatie

Ik zal in een latere blog er nog verder over uitwijden. Onder andere hoe men nu games probeert te preserveren is een interessant onderwerp. Zo is er ook een wet voor het behoud van oude games.

2 comments
  1. Jaranseven

    En saillant detail van Nintendo met hun mini Nes/Snes , dat ze daar wel de door hun vervloekte emulator op draaien, terwijl ze altijd iedere rom/emu site hebben aangeklaagd.

    1. Retrogamepapa

      Damn, dat is waar ook! Helemaal niet meer aan gedacht. Die gestapo-mentaliteit van Nintendo vind ik ook echt beschamend, terwijl SEGA juist alle deuren zo’n beetje juist open gooit. Elk jaar heb je die Sonic homebrew bijeenkomst, kom even niet meer op de naam. Supergaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.