Loading...
Mijn blog

Limited Run, Limited Fun

limited run games verschillende uitgevers Bloodstained Curse of the Moon en Cloudpunk retrogamepapa

Waarom ik de limited physical releases beu begin te raken.

Limited Run brengt games fysiek uit die anders nooit dit zouden hebben gedaan. Ooit begon het als een bescheiden uitprobeersel die een enkele game uitbracht. Inmiddels uitgegroeid tot een grote publisher die constant games released, vaak met gigantisch grote en dure collector’s editions. Het loopt als een tierelier. Ik vind het ook heel gaaf, maar toch heb ik er de laatste tijd ook behoorlijk wat irritaties mee.

Voor altijd fysiek!

Als gameverzamelaar wil ik het liefst mijn games fysiek. Ik besef mij al te goed dat dit niet altijd kan. Veel games verschijnen enkel en alleen digitaal. De nieuwste generatie consoles, de PS5 en Xbox Series X, kwamen gelijk bij de launch al met een “digital only” editie waar je dus geen discje in kunt proppen. Laat staan een cartridge, want daar zijn Sony en Microsoft nooit van geweest. Digitaal is handiger! Tevens is het ook een gevalletje “cut out the middle man”, want geen fysieke sores betekent dat je groothandels, distributeurs en winkels allemaal lekker de dikke vinger kunt geven. Maar de prijs houden we lekker wel de volle mep! Zakken vullen maar!

Er waren echter ook mensen die zoiets hadden van “Er zijn vast mensen die wél graag fysiek games kopen!” En zie aldaar: Er zijn nu allerlei bedrijven/publishers die speciaal games uitbrengen die enkel digitaal uitkwamen. Limited Run was hierin één van de eerste, en het bleek een daverend succes. Inmiddels is Limited Run de grootste en bekendste, maar je hebt er meer, zoals Strictly Limited Games, Super Rare games en Signature Edition, om er maar een paar te noemen. Super gaaf! Maar valt je iets op aan de namen? Yep, al deze releases zijn gelimiteerd in oplage. Sommige zelfs zeer gelimiteerd. En ondanks dat er meestal (helaas niet altijd) beperkingen zitten op het aantal dat je kunt kopen per persoon, wordt er veeeeeeel gescalpt.

Alleen voor 4x de prijs verkrijgbaar op Ebay, en het is nog niet eens uit.

Hunting Down Huntdown

Met die limited release-stijl begin ik zo langzamerhand wel echt mijzelf te irriteren. Je kunt het vrijwel niet bijhouden, en mis je ergens de pre-order window, dan kun je daarna alleen nog maar de game bemachtigen door er op ebay het twee- of drievoudige voor te betalen. Limited Run hield eerst altijd een limiet per customer en bracht een vastgelegd gelimiteerd aantal uit. Tegenwoordig hebben ze ook vaak open pre-orders, dat vind ik veruit de fijnste variant. Je krijgt iets van een maand de tijd om de game te pre-orderen. Maar nog altijd: mis je dit dan heb je vette pech. Zo kwam ik er veels te laat achter dat Bloodstained: Curse of the Moon ook een fysieke release had gekregen. Het was lang zoeken op Ebay eer ik die voor een fatsoenlijke prijs wist te bemachtigen. Leuk voelde het niet, eerder vies.

De meest irritante variant gebeurde nu onlangs met de Huntdown Collector’s Edition: 1800 exemplaren en je kon er zoveel tegelijk kopen als je maar wilt. Binnen een paar uur waren alle 1800 exemplaren verkocht, en stonden de eerste al voor 3-4 keer de prijs op Ebay. Er waren zelfs veel vaste Limited Run en Huntdown fans die later de mail ontvingen (vrij normaal dat niet alles tegelijk aankomt bij grote mail verzendingen), en toen zij op de buy link klikten was het al te laat. Never stood a chance. Daarnaast vind ik ook dat veel edities té extravagant beginnen te worden, met teveel varianten. Het voelt niet meer als fan-service of customer-service, maar meer als fan-afpersing. Maar… je hoeft het niet te kopen natuurlijk.

Je kunt de SNES versie nieuw ownen (met de zanger van The Offspring)

FOMO to the max

Dat de collector’s editions (CE) de spuigaten uitlopen qua prijs en varianten is ergens ook zo erg niet. Maar met zo’n scenario als de fysieke Huntdown CE bereikt het voor mij echt een irritatiegrens. Vaak heb ik het een x aantal dagen erg druk, en heb ik gewoonweg geen tijd om steeds bij Limited Run en diens digitale kornuiten alles na te lopen qua releases. En soms heb ik het geld ook niet ervoor in die week of maand. Een extra batch brengen ze ook nooit uit, want het moet wel ECHT gelimiteerd blijven natuurlijk! In een interview jaren geleden met een Limited Run medewerker zeiden ze ook dat ze vele bedreigingen kregen toen ze eens overwogen om een extra druk/re-release te doen. Fuck die mensen die gaan dreigen om zoiets.

Al met al hebben we het hier wel over een doorgeslagen eerste wereldprobleem, maar dat laat niet weg dat ik het echt een irritante ontwikkeling vind in de game-industrie. Ik houd ervan om games fysiek te hebben, vooral de toffe games natuurlijk. Maar als dit dan inhoudt dat ik midden in de nacht moet klaar zitten om gelijk een pre-order te kunnen plaatsen, om zo de zoveelste limited physical release niet mis te lopen: Dan maar lekker niet. Ik heb geen zin om een fysieke versie van Huntdown (ironisch) na te jagen, omdat de developer en Limited Run zo stom zijn geweest de release zo slecht te organiseren. Ik heb overigens heel netjes contact opgenomen met de developer (Coffee Stain Games), maar helaas reageren zij alleen wanneer ze veren diep in hun reet krijgen geramd.

Skul kaart hele sterke punten aan hoe vervelend het aan het worden is (vanaf 13.20)

Tot Slot

Er zullen nu mensen zijn die mij wellicht een zeurpiet en aansteller vinden. “Moet je er maar sneller bij zijn”, enzo. Ergens misschien terecht, maar waar het mij vooral om gaat is dat het (artificiële) schaarste (en oneerlijkheid) afdwingt en forceert. Er komen bewust ook games enkel gelimiteerd uit, om FOMO te genereren. Dit maakt voor mij het fysiek verzamelen van games minder tot helemaal niet leuk. Ik voel voor mede verzamelaars juist mee, die een limited release hebben misgelopen. Want voor een normale prijs zul je er nagenoeg nooit meer aan kunnen komen. Maar ja, wat is dan het alternatief? Dankzij deze bedrijven bestaan veel games fysiek die anders voor altijd digitaal zouden zijn gebleven. Inmiddels brengt Limited Run ook oude zeldzame retro games opnieuw uit, zo komt binnenkort Zombies Ate My Neighbors! opnieuw uit op de SNES.

Toch denk ik dat het echt nog zo slecht niet zal werken als ze wél meerdere “limited” releases uitbrengt, net zoals dit bij boeken ook gaat. Is de eerste druk op en merk je dat er duidelijk nog meer interesse is? Dan maak je een tweede druk, en desnoods maak je dan de hoes of whatever iets anders ter verschil. Dit zorgt ervoor dat je in veel gevallen vele malen makkelijker zo’n game fysiek kunt bemachtigen, zonder dat je als een internet-gekkie moet gaan zitten F5 rammen op alle Limited Run type websites. En aan de echte alleskopers met teveel knaken: wat blijft nog altijd het meeste waard? Jawel, de eerste druk! Is iedereen blij, zonder echt de MO te hoeven ervaren van FOMO (Fear Of Missing Out).

Akane startscherm retrogamepapa geen limited run
Akane heeft jammergenoeg geen fysieke release gekregen.
One comment
 1. J_likes_games

  Brand me er niet meer aan.
  1 keer besteld via een franse uitgever, wat een gekloot.
  Betaling zoek, order fout.
  Na 2 weken stress mails opgelost.
  Limited run vindt ik zo wie zo een mindere, tussen inschrijving en levering kan zo 5 maand zitten, gevalletje fans gek maken.
  Koop af en toe een ce bij nedgame, die verkoopt ze ook soms , tussen de 65 en 100+ €, afhankelijk van de editie.
  En op marktplaats zitten 2 gasten die ook verkopen tegen reèle prijzen.
  En moet erbij zetten ( voor mij persoonlijk) wat minder op insta zitten triggert ook niet constant het hebben hebben kopen kopen gevoel.
  Want het is en blijft gewoon een commerciële vicieuze cirkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.