Loading...
Mijn blog

Reviews van Cyberpunk 2077: Mijn advies

reviews van cyberpunk 2077 mockup retrogamepapa

In hoeverre zijn de reviews van Cyberpunk 2077 voor de release in orde?

De reviews van Cyberpunk 2077 komen binnenvallen de afgelopen dagen, nu het embargo is opgeheven. Want 10 december is het zover, dan komt Cyberpunk 2077 eindelijk uit na lang wachten mede dankzij enkele delays. Enkel voor pc versie zijn de reviews echter, want console reviewcodes zijn niet uitgedeeld. Daarbij is het ook heel raar gegaan met wie wel of niet een reviewcode heeft gekregen. Sommige grote sites hebben niks ontvangen, noch weten ze wanneer ze iets krijgen. Wat vooral opvalt is dat er best wel wat kritiek is in menig review. Wel vind ik dat je bij het lezen van alle reviews, of ze nu positief zijn of negatief, rekening moet houden met een paar punten.

Review Rushing

Alle reviews van Cyberpunk 2077 die je nu kunt lezen, plus die nog gedropt worden deze 1-2 weken, zijn geschreven door mensen die als een bezetene de game hebben gespeeld. Een enkeling heeft het misschien relatief rustig aan gedaan, maar reken er maar op dat er alsnog zoveel mogelijk is gerusht. Dit doet elke reviewer om één van de eerste reviews online te zijn, zo niet dé eerste. Veel meer bezoekers! Meer traffic naar je site en waarschijnlijk ook backlinks! Ik kan het de reviewers niet kwalijk nemen. Ik zeg je nu ook uit ervaring dat op deze manier een game spelen meer invloed heeft over het eindcijfer dan je vaak beseft. Het maakt je te positief of te negatief vaak, omdat je niet de tijd krijgt/neemt om eens objectief ernaar te kijken.

Ik moest ten tijde bij Gameliner ook vaak rushen door een game, waarbij het vaak onmogelijk was om op tijd uit te spelen. 3 dagen krijgen voor games als Bloodborne, Dark Souls en Days Gone is niet te doen. Games echt fatsoenlijk doorspelen zoals Cyberpunk 2077 duurt gigantisch lang, met verschillende verhaallijnen, speelstijlen en algehele grootte. Het is gewoonweg niet te doen eigenlijk. Maar dat gezegd hebbende: Ik lees liever uiteindelijk een review van iemand die geheel naar zijn/haar eigen speeltempo en gemak een game voor 25% heeft gespeeld, dan iemand die door de main story is gerend als een hysterische debiel die in de brand staat.

cyberpunk 2077 screenshot van website retrogamepapa

Buggy en Glitchy Show

De grootste kritiek die ik in de reviews tot nu toe tegenkom is dat de game nog heel erg buggy is. Dit brengt mij ook weer tot het onderwerp dat tegenwoordig 1x reviewen niet meer genoeg is. Gezien het idioot grote formaat van Cyberpunk 2077, in al zijn facetten, is het niet vreemd dat zelfs deze AAA productie bij de launch eigenlijk nog niet echt af is. Al het nieuws wat er ook is verschenen over de productie en crunch-time werkomgeving bij CD Projekt Red, gaven al wel genoeg waarschuwingsignalen dat Night City meer een puinhoop was dan bedoeld.

Om hierbij ook weer terug te refereren naar punt 1: hysterisch door een game rushen lijkt ook altijd een beetje op motorrijden met open visier in de zomer: hoe harder je gaat, des te meer bugs krijg je voor (tussen en in) je kiezen. Maar het is met de vele meldingen wel duidelijk: Cyberpunk 2077 heeft nog wat updates nodig, voor de pc in elk geval.

Consoleversies en managing expectations

Het is ook erg opvallend dat er nog in zijn geheel geen reviewcodes zijn verstrekt voor consoles. Het schijnt dat CD Project Red extra moeite heeft met Cyberpunk 2077 goed aan de praat te krijgen op de PS4 en Xbox One. Ironisch, aangezien er zelfs een speciale Limited Edition Xbox One X console is verschenen eerder dit jaar, ruim voordat de game zelf uitkwam. Deze console kon men niet blijven uitstellen qua release, mede omdat de Xbox Series X eraan zat te komen. Maar betekent dit dan dat de console versie nóg buggier is? Dat zou zomaar kunnen, maar ik denk dat het andersom zal zijn. Ik denk dat juist nu nog CD Project Red nog in übercrunch-modus zit om een day 1.1 of day 2 patch er nog deze week uit te kunnen persen.

Het is wel opvallend dat ze het zogenaamd nóg perfecter wilden maken, maar dat dit dus voor de pc in elk geval niet is gelukt. Daarbij kun je ook merken dat een aantal reviewers iets te hoge verwachtingen hadden wellicht, of andere verwachtingen. Op een gegeven moment kun je hype ook dermate hoog laten oplopen dat niks meer hieraan kan tippen. Ook al heb je dan een briljante game voor je neus, als het dan net anders is dan jij dacht dat het zou zijn, kan het meteen omslaan in een dikke tegenvaller.

cyberpunk xbox one x console
De limited edition console verscheen maanden eerder.

Tot Slot

Uiteindelijk weet ik zelf ook nog niet hoe de game mij zal bevallen. De reviews van Cyberpunk 2077 lees ik ook niet té aandachtig want ik haat spoilers. Met 15 jaar ervaring als game recensent en 34 jaar ervaring als gamer, kan ik wel zeggen dat het belangrijk is om vooral je eigen mening te vormen aan de hand van je eigen ervaringen. Vertrouw nooit blind op reviews, ook niet die van mij (wel een beetje!). Als de cyberpunk sci-fi wereld je aanspreekt, kan ik me moeilijk voorstellen dat Cyberpunk 2077 een tegenvaller zal zijn. Zelfs de matige reviews vinden dat de wereld en alles een superbeleving is op zichzelf. Het beste kun je reviews checken waarvan je weet dat de reviewers jouw smaak hebben, en waarvan je hun mening vertrouwt.

Ik trek zo nu en dan mijn eigen mening ook in twijfel, en probeer gerust een game later nog eens. Vooral bij games die mij onverwacht tegenvallen, of waarvan ik niet snap waarom ik er niet in weet te komen. Wie weet vind ik straks Cyberpunk 2077 ontzettend tegenvallen, om vervolgens een half jaar later er enorm fan van te worden. Ik heb zelf in elk geval wel veel vertrouwen in CD Projekt Red en dat mij de wereld in en rondom Night City erg zal bevallen. Wie weet hebben we daarvoor eerst, net als hoofdpersoon V en de inwoners van Night City, een update voor nodig. Mijn review van Cyberpunk 2077 laat in elk geval nog wel eventjes op zich wachten…

Als je The World of Cyberpunk 2077 bekijkt, is de wereld echt heel goed uitgewerkt.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.