Loading...
Mijn blog

The Addams Family boodschap

the addams family met retrogamepapa

Trek je niks aan van wat anderen van je denken.

Onlangs heb ik met mijn zoontje Wolf (6) weer eens gekeken naar de eerste 2 Addams Family films. Deze films vind ik veruit de beste verfilmde iteratie van Charles Addams‘ geniale cartoons, mede dankzij de briljante cast (Raul Julia is mijn held). Ik wilde deze zelf ook graag weer kijken en ik was ervan overtuigd dat ook Wolf het gave films zou vinden. Dit bleek helemaal waar, want hij houdt van obscure, rare dingen én van griezelen, zie mijn artikel over onze griezelfetish. De Addams Family films gaan vooral voor de humor, wat ook erg lukt naar mijn mening. Wat een gekke, macabere en bizarre familie zijn die Addamsjes toch! Voor mij was eigenlijk vanaf kinds af aan de onderliggende boodschap van de films erg duidelijk: durf anders te zijn, leef zoals jij wil leven en heb schijt aan wat andere mensen hiervan denken of vinden.

Ook de Janssen Familie is prima

Laat ik eerst één ding voorop stellen: Er is niks mis in wezen met meegaan met “de massa”. In wezen doen we dat ook allemaal wel, ook de Addams Family. Zelfs de meest alternatieve figuur die denkt dat hij 100% tegendraads, alternatief en volgens een compleet “fuck the system” motto leeft, doet ongemerkt een hoop dingen net als de spreekwoordelijke “massa”. Ten eerste wonen we allemaal op dezelfde planeet en ademen we zuurstof in. Ook meneer of mevrouw ultra-anders zal toch boodschappen doen en willen dat er eten en drinken ter beschikking is. Ik vind ook dat iedereen moet doen wat hij of zij wil. Wil jij op voetbal en altijd alleen de meest populaire series op Netflix kijken, dan is dat prima. Het probleem begint wanneer iemand wil gaan bepalen voor andere mensen “hoe het zou moeten”. Helaas proberen veel mensen dit.

Dit begint al op de basisschool. Dat er fatsoen wordt aangeleerd en hoe je netjes met elkaar omgaat is supergoed. Maar sommige docenten/instanties gaan verder dan dat. Iedereen moet weleens iets dan wat hij of zij niet leuk vindt, dat is normaal en zelfs gezond. Maar wanneer je keer op keer weinig tot geen keuze krijgt wat je mag doen, maken of spelen, gaat het toch te ver. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn leraar in groep 7 ons “Vlieg met me mee” van Paul de Leeuw liet meezingen. Dat was voor mij pure marteling. Ik keek verbaasd mijn blij zingende klas ook rond tijdens het (niet echt goed) meezingen. Is er dan niemand anders die dit lied echt verschrikkelijk vindt? Blijkbaar niet. Deze hel werd nog vaak herhaald want, zoals de leraar zei “het is zo’n leuk nummer!” Een leerling van mij mocht op de basisschool bijvoorbeeld ook niet een metalnummer uitkiezen, terwijl anderen de meest verschrikkelijke Hollandse (s)hits kozen.

Kijk en luister op eigen risico!

Misfit en outcast

Dat gevoel hebben van “ik pas echt totaal niet bij deze mensen”, heb ik eigenlijk heel mijn leven lang gehad. Dit heeft de Addams Family precies hetzelfde, met name met Wednesday Addams in de tweede film. Niet gek dat toen ik The Addams Family Values keek, ik in Wednesday een kindred spirit zag en een beetje verliefd op haar werd. Christina Ricci speelde haar ook perfect. Het hoort wel bij het leven dat je zo nu en dan dingen moet doen die je niet wil. Het echte probleem met dit soort dingen, komt pas wanneer men echt je ertoe probeert te dwingen, of jij mag jouw smaak en interesses nooit eens uiten. Dit viel overigens sterk mee op de basisschool. Ook al zat er soms een kloof tussen mij en het gros van de klas, overall was het erg leuk en mocht ik mezelf zijn.

De echte problemen bij mij kwamen pas op de middelbare school. Ik voelde me daar écht helemaal niet thuis. Creatieve vakken waren superbelangrijk voor mij. Tekenlessen waren echter van een verstandelijk gehandicapt niveau dat ik er bijna van moest kotsen. Geen vrijheid of visie zat erin. Stomme opdrachten als kinderpostzegels ontwerpen en “het witte huis tussen de bomen” vond ik echt ziel afstompend bekrompen. Ik ging daarom altijd zo ver mogelijk met de tekeningen gewelddadig, grimmig en luguber te maken. Want: dat vind ík leuk, dat is míjn stijl. Dat heeft nooit een leraar mij in dank afgenomen, zelfs wanneer het perfect binnen de criteria viel van de opdracht. “1 punt lager vanwege morbide stijl”, is in al die 7 jaar VWO voor vrijwel elke opdracht het geval geweest. Maar… Ik kon heel goed tekenen, waardoor ik een 8 kreeg in plaats van een 9.

Goeie Addams Family games
Er zijn ook leuke Addams Family games

The Addams: Family Values

Terugkijkend naar die tijd, zou ik nu precies hetzelfde doen. Ik zou denk ik zelfs nog meer ertegenin gaan en vaker een discussie met de waardeloze docenten aangaan. Waarom vinden sommige mensen het zo belangrijk dat je naar HUN smaak en interesses moet handelen? Zodra je dit gaat afdwingen, vorm je groepjes, klassen verschil en een vorm van dictatuur uit. Dat is ook precies de “verborgen” boodschap bij de Addams Family films. De Addams zijn goeie mensen, ze zijn alleen extreem anders. Het interesseert ze niet wat anderen van hen vinden, en no way dat ze hun smaak en stijl aanpassen omdat het niet “conform de rest” is. Bij de Addams Family Values sequel wordt dit meer duidelijk nog. In een interview met de cast en makers, leggen de makers dit ook uit.

En ook al zijn er mensen die proberen Uncle Fester, Wednesday en Pugsley zich te laten aanpassen, The Addamses zelf dwingen nooit anderen tot aanpassen. The Addams Family laten mensen in hun waarde, ook al snappen ze de rest van de wereld niet. Dit is helaas in het echt met alternatieve mensen niet altijd het geval. Juist zo’n niche sub-groep kan uitermate bekrompen zijn. Laat ook als “alternatief” figuur “de massa” in hún waarde. Zo heb ik altijd in metalbands gedrumd, maar mezelf nooit metal-stijl gekleed, omdat ik daar geen zin in heb. Ik kleed mij het liefst als een skater eigenlijk, al val ik al op mijn snufferd als ik kijk naar een skateboard. Zo nu en dan werd ik door metal-mensen afgezeken dat ik “drumde zonder kisten”, of was er een skater die het niet vond kunnen dat ik erbij liep als dusdanig. Waarom zo elitair doen?

Tot Slot

Ik bedoel trouwens met “be yourself” niet “pas je nooit aan”, of “ga nooit uit je comfort-zone”. In veel gevallen is het ook juist een slecht advies. Ik bedoel dat je moet doen wat jij leuk vindt, de muziek luistert die jij mooi vindt en kleren draagt waar jij je lekker in voelt. Met mijn drumlessen kom ik geregeld “Addams” mensen tegen zonder familie. Ze voelen zich nergens bij passen en zitten daarom slecht in hun vel. Meestal zijn de ouders wel begripvol gelukkig, maar aan alle verhalen hoor je dat de rest van de maatschappij dat nog vaak niet doet. Niet jezelf kunnen zijn, en maar meegaan met de rest omdat het blijkbaar zo hoort, maakt iemand erg ongelukkig. Zo wou ik ooit op voetbal, omdat iedere jongen uit mijn klas daar ook op zat. Gelukkig kreeg ik op tijd een bezinning, mede dankzij mijn ouders, die dit al op hun parental-clogs aanvoelden. Ik heb niks tegen voetbal, maar het is niet mijn ding.

De ultieme boodschap van The Addams Family, in eigenlijk alle iteraties, is: durf jezelf te zijn en oordeel niet over anderen. Mensen die daar wat op tegen hebben, zijn eerder jaloers, bekrompen of op hun beurt zichzelf niet. En wat vinden we allemaal helden in de geschiedenis van de mensheid? Stuk voor stuk mensen die zijn/haar eigen pad bewandelden, meestal omringd door nee-schudders. Wat speel je meestal in een game? Een uniek individu die totaal anders is dan de rest. Dat maakt hem, haar of het juist zo interessant. Lara Croft is een perfect voorbeeld. Zij trekt zich van niemand iets aan en doet gewoon wat zij wil: Tombs Raiden! En nu ga ik binnenkort eens The Addams Family video games spelen, waarbij ik hoop dat ze leuk zijn. Be safe, and be yourself.

boeken games en films met misfits outcasts retrogamepapa
In veel games, films en boeken zijn de hoofdpersonen misfits, outcasts en buitenbeentjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.