Loading...
CastlevaniaRetro Game Review

Super Castlevania IV

super castlevania iv 4 bossfight draak

WHIPLASH! Bereid je weer voor op zweperige handjes, bezweept voorhoofd en een ondergezweepte rug, want het is weer tijd voor een Castlevania titel! Deze maal is Super Castlevania IV (4) aan de beurt, de iconische titel op de SNES. Ten tijde van release was deze game de zweepshizzle, maar is dat vandaag de dag ook nog wel zo? Ik heb mijn tanden er eens ingezet!

ReleasedatumJapan & US: 1991 – Europa: 1992
PlatformSNES (gespeeld) + digitale re-releases
DeveloperKonami
PublisherKonami
super castlevania IV 4 startscherm logo

Dracula’s Infinite Comebacks

Super Castlevania IV is één van die Castlevania titels die ik pas lang na releasedatum ben gaan zwepe… eh spelen. Ik had ook de kennis er niet van, noch de behoefte ernaar om al die oude titels te gaan spelen. Er zijn ook nogal wat Castlevania games, die snode Dracula blijft maar terugkomen! Ik werd pas echt fan van deze gothische platformgames vanaf dat ik Symphony of the Night speelde, ergens eind 1998. Aangezien dit ook de eerste Castlevania is die in de superieure MetroidVania stijl speelt en niet met levels, leken mij de oude lineaire games niet echt boeiend.

Uiteindelijk kwam ik erachter, mede dankzij Castlevania Chronicles op PS1 en re-release van Castlevania (de originele) op de GBA, dat ik deze games toch nog altijd wél tof vond. Een paar jaar terug besloot ik alle oude Castlevania games in de reeks die ik nog niet had, eens op te speuren. Dit bleken er niet veel te zijn: 2 matige peperdure Gameboy titels, die ene dure op de Megadrive en Super Castlevania IV voor de SNES. Uiteindelijk op een retrogamebeurs heb ik toen deze SNES titel weten te scoren. Grappig wereldje dat van die beurzen, maar daarover heb ik het nog een andere keer.

super castlevania IV skelet simon belmont screenshot

Super Indeed

Super Castlevania IV is eigenlijk een soort van remake van de eerste Castlevania op de NES. Het vertelt hetzelfde “verhaal”, waarbij je als Simon Belmont met zijn superzweep de gemene Dracula moet verslaan. Deze 16-bit Simon begint zijn zwepige avontuur echter heel wat kilometers verder van kasteel Castlevania vandaan dan zijn 8-bit variant, waardoor Super Castlevania IV een stuk groter en langer is dan het origineel. Iets mis mee? Neen! Want diversiteit van de levels, locaties en vijanden is echt indrukwekkend. Zelfs nu zo’n 18 jaar later zie je dit zelden in games. Konami heeft ook duidelijk veel leuke stijltjes en animaties uitgeprobeerd met de (destijds) kracht van de SNES. Ik vind persoonlijk alleen niet elke bossfight en design even tof, maar dat is bij praktisch elke Castlevania wel het geval.

Door deze diversiteit is Super Castlevania IV is een plezier van jewelste om te spelen. Naast dat elk level er anders uit ziet, spelen veel gebieden ook anders. Maar dat is niet het enige dat er qua gameplay op vooruit is gegaan. Simon Belmont kan in deze game meer dan enkel rechtdoor meppen met zijn zweep. De vampierjager kan nu ook recht naar boven zwepen en schuin naar boven; plus wanneer Simon door de lucht springt kan hij ook recht en schuin naar beneden zwepen. Oh, en wanneer je de slagknop ingedrukt houdt kun je zo grappig slingeren met die zweep, zoals ons oudste zoontje van 5 zegt: “alsof het een grote piemel is”(hahahahaha). Gek feitje: In vrijwel alle latere Castlevania delen is het weer alleen rechtdoor slaan, op de piemel slinger move na dan.

Hier laat ik een divers stukje leveldesign zien

Eindoordeel

Super Castlevania IV is een geweldige platformgame en speelt ook vandaag de dag nog erg fijn. Bijna 20 jaar later weet dit Castlevania deel nog altijd indruk te maken in zijn super afwisselende leveldesign en gave sfeer. Grafisch is er veel mee gedaan, maar ondanks dat het mooi en knap is gemaakt, kun je wel zien dat het een vroege SNES titel is. De moeilijkheidsgraad is 90% van de tijd precies goed, en dankzij de betere controls ook minder unfair dan de voorgaande delen. Qua rechttoe rechtaan stijl Castlevania, is dit denk ik wel één van de beste, wellicht zelfs dé beste uit de gamereeks.

Super Castlevania IV zit ook bij de Castlevania Anniversary Collection inbegrepen, die verkrijgbaar is op pc, PS4, Xbox One en Switch. Zie hierover ook mijn review van Castlevania: The Adventure.

Uiteindelijk wil ik alle Castlevania games reviewen. Zou jij graag een review willen zien van een bepaald deel? Let me know!

Super Castlevania IV

8.4

Nostalgiefactor

7.5/10

Herspeelbaarheid

9.0/10

Grafisch

9.0/10

Muziek/Audio

8.0/10

Pros

  • Prachtige en afwisselende locaties
  • Sterk leveldesign
  • Je kunt veel meer kanten opzwepen
  • Dikke Castlevania vibe

Cons

  • Soms nog wel echte suckerpunch deaths
  • Sommige bosses zijn beetje matig
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.