Loading...
New Game Review

Little Nightmares 2

schooljuf evil little nightmares 2 retrogamepapa

Kind zijn in een duistere wereld

Met Little Nightmares 2 heeft Tarsier Studios weer een duister pareltje de wereld in gebracht. In een verpieterde wereld vol bizarre grote monsterlijke mens-achtige wezens, moet jij als kind zien te overleven. Deze keer ben je echter niet alleen, maar met zijn tweeën. De game is volledig en enkel singleplayer, maar de hoofdpersoon heeft een metgezel, wat toch een beetje troost biedt. Samen doorkruis je deze keer de nachtmerrie, al puzzelend, sneakend en platformend. Durf jij het aan? Ik in elk geval wel!

Releasedatum2021
PlatformXbox (One/Series) X (gespeeld, pc, PS4
DeveloperTarsier Studios
PublisherBandai Namco
Little Nightmares 2 screenshot eerste stuk met jager bos retrogamepapa

De eerste nachtmerrie

Een paar maanden geleden heb ik de eerste Little Nightmares game gereviewd. Daarbij was ik “late to the game”, want deze kwam uit in 2017. Ik kan mij nog goed herinneren dat bij de launch mijn pet helemaal niet ernaar stond om weer zo’n “grimmige platform puzzelgame” te spelen. Ik houd van het genre en van grimmigheid, maar niet al te lang geleden daarvoor had ik er al een paar gespeeld, zoals Limbo. Echter begon mijn zoontje erover in 2020, precies ten tijde dat ik zelf ook juist met de gedachte zat de game eens te kopen en spelen. En wat een goeie beslissing, want wát een prachtspel bleek het te zijn. Duistere, ranzige en nare pracht en praal, wel te verstaan. Mijn zoontje keek geregeld mee, maar voor een kind van 5 was het niet allemaal even goed te versmaden.

Little Nightmares 2 keken zowel zoonlief als ik erg naar uit (wij met onze griezelfetish), dus dit was een day one purchase. Puur uit blind vertrouwen, want ik wilde juist helemaal niks ervan zien, lezen of horen van tevoren. Dus pas bij het zelf spelen van de game, kwam ik erachter dat je met 2 hoofdpersonen door de wereld reist. Je speelt zelf Mono, maar je hebt als metgezel een meisje die (spoiler ahead!) later een gele regenjas aantrekt. Ja, zij is dus Six, de hoofdpersoon uit het eerste deel. Samen met mijn zoontje Wolf heb ik heel de game doorgespeeld, net als dat je in de game ook samen bent. En hoe oud is mijn zoontje nu? Je raad het wellicht al: 6 jaar! Bizar toeval, of lotsbestemming? Overigens is de adviesleeftijd 16, dus check goed of je eigen kids ertegen kunnen.

Little Nightmares 2 Mono met bijl

Verhaal en setting

Little Nightmares 2 is net als het eerste deel een game die geen tekst of uitleg geeft over wie of waar je bent, laat staan waarom alles is zoals het is. Je moet dit juist zelf achterhalen en opmaken uit wat je tegenkomt, ziet en meemaakt. Je begint als een jongen in een bosgebied, die wakker wordt bij een oude beeldbuis tv. De jongen heet Mono en heeft een papieren zak over zijn hoofd. Waarom? Ja, dat wordt pas duidelijk heel laat in de game, mits je goed oplet (er zijn meerdere theorieën). Al snel kom je een meisje tegen (Six dus) waarbij je dus samen door de nachtmerrie gaat. Vervolgens kom je bij een soort groot monsterlijke jager* terecht . Dit helpt je eraan herinneren dat er “nightmares” in de titel zit. Jemig wat voel je je toch een nietig, weerbaar schepseltje in deze wereld.

Hiermee lijkt Little Nightmares 2 dus heel erg op deel 1, maar dat willen we ook. De basis benadering van grote monsters ontlopen, sleutels vinden en puzzels oplossen is hetzelfde. Maar de locaties, puzzels en vijanden zijn heel anders. Zodra je met Mono en Six uit het bos bent, draait de rest van Little Nightmares 2 om het doorkruisen van een verpieterde stad. Daarbij kom je eerst in een school vast te zitten met de meest evil schooljuf ooit. In totaal heb je 5 grote levels, elk een heel ander gebied, met andere puzzels, wisselend in platform-stijl en unieke groteske vijanden. Ik wil verder er weinig over verklappen, behalve dat het allemaal erg gaaf is verzonnen en gemaakt. En daarbij speelt het ook nog eens goed.

*Die zeker weten is geïnspireerd op Jason uit Friday the 13th part 2, voor de horrorkenners.

jager die lijkt op jason uit friday the 13th part 2 retrogamepapa

Hoe speelt de game?

Je merkt bij elk level en gebied dat er over de gehele gameplay en feel ervan veel is nagedacht. Zo doordacht en uitgewerkt als dat deel 1 was, dit lijkt bij Little Nightmares 2 nog wel 2x zo goed gedaan. Zoals ik al aangaf is er een goeie afwisseling in gebied en vijanden, maar dit zorgt ook voor unieke puzzels en gameplay. Zo heb je in level 3 grote misvormde mannequins als vijand, die enkel kunnen bewegen als het donker is. In die gebieden bezit je ook een zaklamp, maar later raak je die eer kwijt. In het vierde gebied ga je tv’s gebruiken als soort teleporteer-portalen, iets wat leuke puzzels oplevert. Deze keer heb je ook geregeld een hamer of bijl, waarmee je dingen kapot kunt slaan, zoals deuren en gemene keramieken pestkinderen.

Little Nightmares deeltje 1 heeft (nog steeds) redelijk wat bugs alsook dat soms de controls niet helemaal willen meewerken. Dit is grotendeels verdwenen in Little Nightmares 2 gelukkig. Tevens zijn de laadtijden superkort tot non-existent, iets waar deel 1 ook nog wel mee kon kampen. Slechts een hoogst enkele keer gebeurde er iets geks of werkte Mono niet mee. En dan als laatste muziek, graphics en sounddesign: Oeh la la, genieten!

hal vol armen horror puzzel platformer retrogamepapa

Silent Nightmares

Nu wil ik nog een heel belangrijk punt aankaarten over Little Nightmares, wat deze games meer maakt dan een simpele “grimmige puzzel-platformer”. Beide delen (en ook de derde mobile game, latere review volgt) zitten vol mooie details/hints, metaforen en geven stof tot nadenken. Dit besefte ik eigenlijk pas onlangs terwijl ik deel 2 aan het spelen was. De wereld, sfeer en het verhaal blijven in je hoofd spoken, zoals David Lynch dat ook met zijn werk doet. Zo gaat deel 1 eigenlijk over het consumeren van andere levende wezens, overconsumptie, gretigheid en (gebrek aan) compassie. Little Nightmares doet dit op Silent Hill 2 niveau briljant, mits je dit doorhebt.

Helaas is het ook net zo hartverscheurend als Silent Hill 2. Als ik terugdenk aan het einde van de Little Nightmares 1 DLC met The Boy, breekt mijn hart. Zet je tere hartje ook alvast maar schrap voor Little Nightmares 2, overigens. Vooral het einde spookt nog altijd bij mij in mijn hoofd. Ik wil de onderliggende metaforen ook niet verklappen, daarover schrijf ik later wel wanneer meer mensen de game hebben kunnen spelen. Inmiddels heb ik met mijn zoontje die he-le-maal fan is (en voor wie gelukkig de droevige eindboodschap aankomt als een maagstomp), voor een 2de keer door de game gespeeld om alle maskers en “glitch memories” te vinden. Dagen later besefte ik pas hoe het einde nu precies zit. Ik zal er nog lang aan blijven denken, en dat is erg knap gedaan van Tarsier Studios.

Bizar goeie promo met Derren Brown

Waarom wel spelen

Little Nightmares 2 is echt een prachtige platform-puzzelgame. Als je van deze soort gameplay houdt en je houdt van grimmige sfeertjes, is dit een must-have. Tevens, als je liefhebber bent van films en games met dieperliggende boodschappen en gedachtes, is dit een sterke aanrader te noemen. Tevens is de herspeelbaarheid ook sterk, want wij gaan de game nog een 3de keer uitspelen nu.

Waarom niet spelen

Als je niet houdt van een duistere grimmige sfeer, snel schrikt of niet houdt van puzzelen. Mocht je daarnaast een persoon zijn die geen zin heeft in zoals jij het waarschijnlijk zal noemen “rare metaforen en shit”, ga dan lekker iets anders pelen!

mono gaat slaan

Little Nightmares 2

9.2

Gameplay

9.0/10

Graphics/Geluid

9.0/10

Sfeer

10.0/10

Verhaal/Characters

9.0/10

Herspeelbaarheid

9.0/10

Pros

  • Geweldige grimmige sfeer
  • Geniaal ontworpen groteske vijanden
  • Goeie afwisseling in puzzels en omgeving
  • Verhaal blijft nog lang in je hoofd
  • Herspeelbaarheid is sterk

Cons

  • Soms nog een bug of iets geks
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.