Loading...
4 bytes

4 redenen om een Switch te kopen

switch kopen retrogamepapa

Get your Switch on.

Tijd om te switchen! Zet je vast schrap voor een artikeltje vol tenenkrommende woordgrappen (dad jokes?). Een tijdje terug had ik 4 redenen genoemd voor een Wii U te kopen, dat je hier terug kunt lezen. Maar de Switch is toch wel hét Nintendo apparaat van dit moment. Wellicht zelfs ooit. Momenteel is de Switch weer vrij normaal verkrijgbaar voor normale prijzen. Dit was in 2020 met de eerste lockdown ellende wel even anders. Daarom nu een goed moment om eens te kijken naar 4 goede redenen om een Switch te kopen!


1: De (Nintendo) exclusives

Uiteraard! Nintendo maakt zijn eigen games met zijn eigen welbekende personages, en die kun je dus ook alleen maar spelen op Nintendo consoles. Super Mario Odyssey alleen al maakt de Switch eigenlijk een must-have, maar je hebt ook nog Kirby Star Allies, Yoshi’s Crafted World en Zelda: Breath of the Wild, om er maar een paar te noemen. Niet alle Nintendo exclusive titels zijn even goed, maar kwaliteit leveren ze allemaal. Overigens zijn er ook andere studio’s die exclusieve Switch games hebben gemaakt, zoals Astral Chain door Platinum Games.

Dit eerste punt is tevens ook gelijk naar mijn mening een verbeterpunt, want veel nieuwe echte Switch games zijn er vanuit Nintendo nog niet. Nintendo brengt vooral een hoop oude games opnieuw uit (switcherize), in een iets scherper jasje met hogere framerate. Schiet maar eens op met Metroid en maak ook eens een nieuwe Super Mario Bros platformer, in plaats van de Wii versie (ja dat schrijf ik goed) eindeloos opnieuw uit te brengen.


2: Console én handheld in 1

Inkoppertje nummer 2 is natuurlijk de unieke gimmick van de Nintendo Switch. De meeste gamers wilden al gelijk een Switch kopen toen de reveal commercial (zie hierboven) online kwam. Ik zelf wilde toch echt eerst even afwachten of het ook wel echt zo goed was als dat Nintendo zelf beweerde. Dit bleek toch echt wel waar. Het gemak waarmee je kunt…eh ha, switchen tussen handheld en tv-console modus is echt top. In beiden modi speelt het allemaal ook erg goed.

Uiteindelijk zijn er wel een paar issues (switchues… oké die is erg zwak). Met het in en uit de docking station halen kunnen er krassen op het scherm komen (altijd screenprotector op je devices doen!), maar toch heb ik hier al 2 jaar niemand over gehoord. Wel heb je nog joycon-drift ellende, maar dit is nu minder, plus: het wordt nu gratis gefixt door Nintendo (terecht; is mij overigens ook overkomen).


3: Goed verkrijgbaar in 2 types

Naast de normale Switch console is er ook de Nintendo Switch Lite te koop. Deze kocht ik zelf als eerste in 2020, met name omdat de reguliere Nintendo Switch kopen alleen mogelijk was tegen idiote woekerprijzen. En ik ben een handheld gaming fanaat. En jemig, wat een goed apparaat is de Switch Lite. Supercrisp scherm, fijne knoppen/controls (beter dan op zijn grote broer). Bovendien is de term Lite ook echt terecht, want het is een licht apparaatje. Zeker in verhouding tot de normale Switch Heavy (of moet dat ook hip fout geschreven: Hehvie?).

De Switch Lite heeft als enige minpunten dat je er niet op de tv mee kunt spelen (ja inderdaad: DUH!) en niet elke game is erop speelbaar. Multiplayer titels als Super Mario Party of games met extra accessoires zoals Nintendo LABO kun je niet spelen op de Switch Lite. Niet echt een ramp, want daarvoor koop je geen handheld en het zou erg onpraktisch zijn. Een enkele andere game speelt ook weleens wat minder, maar je kunt deze op één hand tellen.

snes games library switch kopen retrogamepapa

4: Gigantische library aan games

Dit blijf ik zelf alsmaar onderschatten, want er zijn echt ontzettend veel games voor de Switch. Dat betekent ook veel goeie games, en voor ieder wat wils; van cijfertjes-lees strategygames tot dikke actie shooters. Wel prominent digitaal, maar switcherdomme nog aan toe, wat opent zich een hemelpoort als je op het Nintendo eShop icoontje klikt. Het is een indie- en retrogame hemel, waarbij je veel oude geweldenaars uit het verleden nu dus ook als handheld game kunt spelen (zoals Bioshock). Naast regelmatige retro-releases verschijnen wekelijks ook nieuwe games, alsook goeie deals. Zo heb ik Akane voor slechts 1 euro gekocht.

Omdat er zoveel initieel enkel digitaal verschijnt, heb je bedrijven als Limited Run, die veel pareltjes fysiek uitbrengen. Zoals hun naam al doet vermoeden, is dit dus wel helaas echt in een gelimiteerde eenmalige oplage (concurrenten zijn hetzelfde: Strictly Limited, Super Rare etc.). Je kunt de meeste limited runs voor de Switch kopen. En het is ook zo schattig, zo’n klein doosje met zo’n schattig cartridgeje erin! Ik heb zelf een haat/liefde met deze trend. Mis je een release, dan kun je er alleen nog aankomen voor 2x zoveel op ebay…

bloodstained: curse of the moon 2 startscherm
Bloodstained: Curse of the Moon 2 is nu te bestellen bij Limited Run
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.