Loading...
4 bytes

De beste handheld console voor in de zon

retrogamepapa en wolf in de zon handheld consoles spelen

Een top 4 met een duidelijke winnaar.

Een tijdje terug schreef ik een artikel met de 4 beste handheld consoles die tot nu toe ooit verschenen zijn. Dit zijn echter niet allemaal de beste consoles wanneer je eens wil gamen in het volle zonnetje buiten. Zodra het scherm verlicht is, kun je in het felle licht (staat de zon om bekend) helemaal niks meer zien. Nou ja, wat je zou moeten zien dan. Want de reflectie van je eigen gezicht, geïrriteerd en fronsend, die zie je wel. Je DS en PS Vita zijn goed te gebruiken als make-up spiegel in de felle zon. Maar met welke handhelds kun je dan wel lekker buiten gaan zitten? Hieronder heb ik de top 4 beste handheld consoles voor in de zon op een rijtje gezet, waarvan één overduidelijke winnaar op nummer 1.

beste handheld voor in de zon neo geo pocket color retrogamepapa

4: Neo Geo Pocket Color

Een geweldig apparaat met vrijwel alleen maar goeie games ervoor. Deze handheld console heeft geen backlit, dus moet juist gespeeld worden bij zoveel mogelijk licht. SNK is de uitgever (met een sterke, loyale fanbase) en die staan bekend om hun gelikte, moeilijke arcade games. Alles op de Neo Geo Pocket Color loopt daarom ook supervloeiend. Hoe gaaf dat de handheld ook is, een groot succes was het niet. Al snel stopte SNK de productie en kwamen er geen nieuwe games meer. Maar het handjevol games dat erop uit is gebracht, is wel echt de moeite waard. Om er maar een paar te noemen: Metal Slug 1st en 2nd mission games behoren tot mijn favoriete Metal Slug games, en er is ook de uitstekend goeie Sonic Pocket Adventure.

Het scherm van de Neo Geo Pocket in de zon is prachtig. Maar waarom dan op de plek 4? Afgezien dat er relatief weinig games voor de Neo Geo Pocket Color zijn is er iets anders nog meer unfortunately peanutbutter: alles is zeldzaam en duur! Daarom heb ik de Neo Geo Pocket Color maar op de 4de plaats gezet, want er is vrijwel niet aan te komen. Mijn tip: Koop los de handheld console en mod het apparaat. Dan kun je gratis alle games vergaren en spelen. Ik ga dit waarschijnlijk ook doen, want die paar games die ik nog niet heb, kosten een nier.

nintendo switch buiten in schaduw

3: Nintendo Switch Lite

Het is de enige handheld console in deze top 4 die wél backlit is (verlicht scherm). Het is daarmee eigenlijk al een klein mirakel dat de Switch Lite in dit lijstje staat. Alles wat backlit is speelt het beste in het donker of in elk geval bij weinig licht. Bij fel licht van buitenaf zie je nagenoeg niks. De Nintendo Switch Lite werkt ook het beste in het donker. Echter kun je de helderheid van het scherm dermate kneiterhoog zetten (nog net geen bouwlamp), dat het alsnog mogelijk is om in de volle zon ermee te spelen. Niet ideaal, maar het gaat redelijk tot goed, afhankelijk van de game en felheid van het weer.

In de zon is het met elke andere (ja ELKE) backlit handheld console vrijwel onmogelijk. Wil je in het zonnetje spelen op de PS Vita, PSP, 3DS, vergeet het maar. De 3DS kan ook redelijk fel, zeker het latere model, maar toch moet je echt goeie schaduw hebben wil je er iets op kunnen zien. De Switch Lite is met een beetje schaduw buiten ook wel beter speelbaar en in de felle zon is het soms wel lastig. De Switch Lite is dus niet de beste handheld console voor in de zon, maar wel de enige backlit die speelbaar is!

ouwe gameboy color met mario game

2: Game Boy (Color)

Nintendo’s oldskool grijze koelkast en diens opvolgers Gameboy Pocket en Color zijn nog altijd perfect om mee in de zon te gamen. Wederom, geen backlit, dus deze schermpjes eisen zelfs veel licht om alles goed te kunnen zien. En ik hoor sommigen van jullie al mopperen: de games zijn oud, pixelig blabla, maar onderschat niet hoeveel keigoeie titels ervoor zijn verschenen, zoals Super Mario Land 2, Zelda: Link’s Awakening en vele anderen. Veel hele goeie Gameboy titels zijn nog altijd erg goedkoop, naast het feit dat ze ook de moeite waard zijn.

De Gameboy Color heeft weinig unieke games, omdat het toen vooral Pokémon, Pokémon, Pokémon was wat Nintendo in de ban hield. Goeie games, maar niet mijn persoonlijke gading.

gba handheld console agb-001 en ags-001 in de zon
Links: GBA AGB-001, rechts: AGS-001

1: Gameboy Advance – AGB-001 en AGS-001

De Gameboy Advance (GBA) is na 20 jaar nog altijd veruit de beste handheld console voor in de zon, op het strand en overal waar veel licht is. Het allereerste model, de AGB-001 heeft ook nog eens het voordeel dat ie op 2 AA batterijen draait, dus je kan altijd makkelijk deze vervangen als ze leeg zijn. Bovendien ligt de AGB-001 erg fijn in de hand en is het scherm in de zon nog iets beter te zien dan bij de AGS-001. Dit is omdat het scherm iets dichter bij het beschermraampje zit.

De AGS-001 is in de volksmond de GBA SP. Dit is het tweede model GBA dat uitkwam, waarbij je de handheld openklappen. Deze heeft als voordeel dat je hem open en dicht kunt klappen, plus een frontlit optie. Uiteindelijk is het net welke van de twee je prefereert, maar zowel de AGB-001 als de AGS-001 zijn echt de beste handheld consoles voor in het zonnetje. En alsof Hideo Kojima het met zijn Boktai games al van tevoren wist: die games werken met een zonlicht-sensor! Je speelt daarin een vampierenjager, en raad eens de subtitel van deel 1: The Sun Is in Your Hand!

boktai in de zon met gba retrogamepapa

Heb ik nog een geniale handheld console voor in de zon gemist? Heb je zelf een andere volgorde of top 4? Laat het mij weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.