Loading...
Mijn blog

Buggy games reviewen

buggy games foto retrogamepapa

Games die niet af zijn, hoe beoordeel je die?

Met de recent verschenen Cyberpunk 2077 lopen de reviews uiteen. CD Projekt Red had nog nota bene de release met een paar weken net ietsje verder uitgesteld, vanwege dat ze wilden gaan voor een 9 out of 10 experience. Iedereen die de game heeft geprobeerd te spelen op de PS4 of oude Xbox One, zal beamen dat het meer een 9 out of 100 ervaring is. Op mijn Xbox One X speelt de game echter, pas sinds een update (!), prima. Maar hoe moet je nu zo’n game reviewen?

Als reviewer

Als ik iets heb geleerd in al die jaren dat ik nu games speel (sinds 1986) en review (sinds 2002), is dat je het beste iets zo onbevooroordeeld mogelijk moet benaderen. Hierdoor lukt het beter om datgene te zien en accepteren voor wat het is, in plaats van wat jij wil of vindt dat het zou moeten zijn. Dat is supermooi gezegd, maar eigenlijk onmogelijk om te doen. Je hebt altijd wel een verwachting of hoop wat iets wordt. Toch probeer ik het altijd, en dit heeft mij een mildere reviewer gemaakt. Dat levert minder sappig materiaal op, maar ik zeur verder al genoeg in blogs.

Als dan vervolgens iets zuigt aan een game, vraag ik mij ten eerste af hoe het komt. Tegenwoordig krijgen vrijwel alle games allerlei updates na release, waarbij het uiteindelijk een totaal andere ervaring kan zijn geworden. Al voor de zoveelste keer in een korte tijd, refereer ik naar het feit dat 1x reviewen niet meer genoeg is tegenwoordig. Gebeurt dit? Zelden. Dat zie je ook met Fade to Silence, die ik pas ben gaan spelen nadat de game helemaal klaar was met updates krijgen. Wanneer ik dan buggy games moet reviewen en ik weet dat er nog updates aan zullen komen, ben ik geneigd hier ook milder mee om te gaan.

eind fade to silence buggy games retrogamepapa
Fade To Silence is na updates prima, alleen einde is beetje anti-climax.

Onreviewbare games?

De problemen bij buggy games moeten uiteraard niet te groot zijn. Ik vind bugs en een enkele crash allemaal zo erg niet. Maar waar ligt de grens? Die ligt gevoelsmatig. Wanneer het echt mijn speelervaring in de weg zit of buitengewoon veel frustratie weet op te leveren, dan wordt het hakken geblazen in het eindcijfer. Maar zo simpel is dat toch ook meestal niet. Zo moest ik met Tomb Raider Underworld dankzij een bug helemaal opnieuw beginnen met de game. Je zou er de game een 0 door geven, maar verder speelde TR Underworld geweldig. Dus wat moet je dan?

Dit maakte in mijn optiek de game eigenlijk nagenoeg onreviewbaar. Twee verschillende cijfers geven tegelijk dat kan vaak niet. Maar ik had dan bijvoorbeeld TR Underworld een 5 kunnen geven met bug en erbij aangeven dat zodra de bug weg is de game een 8 verdient. Zoiets was destijds geen slechte aanpak geweest, want de 3 sterren die ik TR Underworld gaf, vind ik aan de lage kant nu de game inmiddels goed werkt. Met Cyberpunk 2077 kan ik echter niet zoiets simpels doen. De game speelt elke speelsessie tot nu toe anders. Voordat er een update kwam, was het een ramp op mijn Xbox One X. Nu gaat het prima over het algemeen, maar van de week was er ook 1 avond waarop vanalles de hele tijd fout ging dankzij bugs.

TR Underworld is nog altijd niet bug-free.

Ter Conclusie

Ik probeer zelf met reviewen altijd zoveel mogelijk door de bugs heen te kijken, maar sommigen zijn zo groot dat je er niet omheen kan. Tegenwoordig worden deze altijd gefixt, dus ik zou de game dan niet reviewen totdat die af is. Misschien moeten we allemaal eens weigeren om de game te reviewen, totdat de game beter werkt. Wie weet leren de developers daarvan? Zal wel niet, maar ik zou het geen slechte trend vinden. Zware buggy games aanraden doet in elk geval geen enkele reviewer, want dan lees je altijd: “wacht nog maar even met kopen”.

Dus bij dezen een overzicht van wat de reviewer moet doen met buggy games reviewen:

  • Probeer door de bugs heen te kijken, mits mogelijk.
  • Weiger eventueel de game te reviewen.
  • Geef de game 2 cijfers: Wat die zou krijgen zonder bugs, en nu met bugs.
  • Review de game later na updates nog eens

Andere spelelementen kan ik zelf ondertussen gerust kritisch op blijven. Bij Cyberpunk 2077 vind ik naast de beschamende performance issues op de oude PS4 en Xbox One het minst bijvoorbeeld tot nu de AI, want die lijkt uit de PS2 era. Maar daarover heb ik het wel als ik mijn review af heb (over een maand).

cyberpunk 2077 retrogamepapa screenshot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.