Loading...
Mijn blog

Spelen op Originele Hardware

originele hardware spelen nes games zelda metroid retrogamepapa

Iets magisch of moeilijk doen?

Sindskort kun je nu op de Nintendo Switch ook Nintendo 64 (N64) games spelen. Long overdue, zou je zeggen, en daar ben ik het mee eens. Echter is de ervaring van N64 games spelen op de Switch nog niet al te best. Ten eerste moet je bijna onredelijk veel extra knaken neerleggen om N64 games als uitbreiding bij je Nintendo Online abonnement te “krijgen”. Ten tweede werkt het allemaal nog niet zo goed en ten derde zijn het niet echt veel games. Laat het toeval nu zijn dat ik in deze zelfde periode juist in het bezit ben gekomen van een aantal oude SNES en NES games. En zie aldaar: Geen gezeur, geen online abonnement of installatietijd, maar wel met full-on charme en nostalgie. Geef mij maar originele hardware dan.

NES console met Zelda en Metroid retrogamepapa
Eindelijk kan ik deze games op een echte NES spelen

Zelden Zelda op de NES gespeeld

Onlangs ben ik voor het eerst in mijn leven in het bezit gekomen van de eerste Zelda en Metroid games: The Legend of Zelda, Link’s Adventure en Metroid kwamen in één keer in mijn bezit. Ik heb deze games nu zonder doosje en handleiding overigens, het was erg gaaf geweest om die erbij te hebben, maar ik ben al ontzettend blij met de games zelf. Deze beide klassieke Nintendo series begonnen op de NES, een console die ik pas zelf kocht toen ik zo’n 30 jaar oud was. Waarom heb ik zo lang gewacht? Daarvoor had ik de behoefte niet om een NES te kopen, ook al vind ik het een geweldig apparaat. Ik heb het altijd een prachtconsole gevonden en ik speelde er veel op bij vriendjes. Zelf hoefde ik er niet zo nodig ook één, want ik had thuis al een MSX en een goeie pc.

Later in de jaren 00 kon ik alle NES games via emulatie spelen (deed ik veel op de PSP), iets dat ik dikke prima vond. Via emulatie kun je de meeste games prima spelen. Dankzij emulatie kun je ook games spelen die onmogelijk of veel te duur zijn om aan te komen. Hulde aan emulatie, want dat zal in de toekomst de enige manier zijn waarop echte oude games nog kunnen worden gespeeld. Emulatie is essentieel voor preservatie. Maar dat gezegd hebbende: het heeft toch wel echt iets magisch om op originele hardware een game te spelen. Dit vond ik altijd al, want dat is één van de redenen waarom ik de oude games in mijn collectie niet wegdoe.

favoriete consoles snes saturn en dreamcast
Ik zal altijd graag op oude consoles blijven spelen

A Retrogamepapa to the Past

Uiteindelijk kocht ik een aantal jaartjes geleden een NES met een stapel games. Waarom deed ik dat dan? Omdat ik echt hunkerde naar weer eens echt met de originele hardware en alles aan de gang te gaan. Dat is en blijft gewoon extra gaaf en iets magisch. Nu ook met het eindelijk in bezit hebben van Zelda 1 en Metroid 1. Alleen al het in mijn handen hebben van deze cartridges van bezorgde mij happy fuzzy feelings. En het spelen ervan al helemaal. Dat ik op een CRT tv nu op een originele NES de eerste Metroid zat te spelen leverde mij een sterkere rush op dan ik had gedacht. En toen besefte ik ook: ik heb deze game nooit gespeeld op originele hardware, maar enkel op mijn GBA of op de NES Classsic Mini.

De rush die ik kreeg met het spelen van de eerste Zelda was minstens zo sterk. Deze game speelde ik ruim 25 jaar geleden erg veel bij een vriend. Nu voor het eerst in 25 jaar speelde ik The Legend of Zelda weer op originele hardware. Wat een reis terug in de tijd! Ik moest er bijna van huilen; van de blijdschap, de emoties en nostalgia feels die grootschalig in mij op kwamen wellen. Deze sterke reactie had ik niet gedacht. En met deze kleine emotionele rollercoaster* besefte ik weer: wat zijn games geweldig en ze betekenen ontzettend veel voor mij.

lightgun games op consoles

Tot Slot

Het is pijnlijk om te beseffen dat ooit de laatste Saturn ook haar laatste adem zal uitslaken en we de originele Panzer Dragoon games enkel nog kunnen spelen via emulatie. Er zijn gelukkig veel techneuten, programmeurs en ander soort helden in de gamers-community die er alles aan doen om games, hardware en alles te preserveren. Dit zijn mensen die net als ik beseffen en vinden dat games een serieus te nemen medium zijn.

Ik hoop dat als ik straks 75 ben ik nog altijd mijn NES kan aanslingeren, alsook elke andere geliefde console in mijn collectie. Emulatie is geweldig, maar spelen op originele hardware blijft een magie hebben waar geen enkele vorm van emulatie tegenop kan. Ook zal ik nooit genoeg krijgen van oude games spelen, want er zijn zat tijdloze titels die nooit gaan vervelen.

op de N64 kun je ook altijd nog DOOM 64 spelen
Er zijn ook games (zoals Doom 64) die ik liever niet op originele hardware meer speel.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.