Loading...
Mijn blog

Terugblik op 2020

Met gelijk een vooruitblik erbij!

Is een terugblik op 2020 wel de moeite waard om te doen? Afgelopen jaar is voor veruit de meeste mensen het beste te omschrijven als een schijtjaar. Een enkele kluizenaar, nihilist, misantroop of entrepeneur voelt zich wellicht als een vis in het water coronavirusje in een superspreader. Nu ben ik zelf iemand die zich thuis extreem goed vermaakt dus je zou denken dat het voor mij een feestje is. Nee, ook bij mij heeft deze hele Covid-19 ellende echt negatief effecten, met name voor mijn werk inkomsten als zzp’er. Toch zijn er wel meer noemenswaardige dingen gebeurd naast lockdowns, mondkapjes en dat soort gedoe, vandaar dat ik toch een terugblik op 2020 doe bij dezen!

“Little did we know”

In documentaires en bio-films met narratie heb je weleens van die momenten waarin er iets gebeurt, waarbij men dan daarbij verteld: “wat [persoon x] niet wist, is dat dit de laatste keer zou zijn dat hij [iets positiefs deed], voordat hij [ellendige bedoeling] meemaakte. Die momenten vind ik altijd zowel grappig als treurig. Onbedoeld voelt het als zwarte humor. Dat “niet weten” komt omdat helderziendheid niet een algemene eigenschap is, als deze al übehaupt bestaat. Als ik nu terugkijk naar januari 2020, had ik mijn verjaardag wel iets uitbundiger gevierd, had ik geweten dat de rest van het jaar zo’n sociale ramp zou worden. Achteraf gezegd altijd lekker makkelijk.

Zo heb je dat in heel je leven wel vaker. “Als ik van tevoren geweten had dat…”. Maar dat is het juist: Dit kon je niet weten. Daarbij heb ik afgelopen jaar de volgende dingen nooit van tevoren gedacht dat ze zouden gebeuren:

  • De Covid-19 ellende. Ik was er al wel vroeg bij met een speciaal coronavirus artikel, waarin ik ook Dr. Osterholm aanhaal, die meer gelijk kreeg dat ik had gewild.
  • Dat ik het zo druk zou hebben. Ergens een goed iets, maar het is dit jaar geregeld té druk geweest.
  • Dat ik nog altijd bepaalde games niet zou uitspelen. Assassin’s Creed Origins, wanneer eindig je nou eens?

Dankzij puntje 1 gingen uiteraard een hoop dingen niet door of anders dan verwacht. Zo zouden Vintagemama en ik gaan trouwen in augustus. Dit hadden we ergens in maart/april maar gecancelled en verzet naar 2021.

De verloving is al vanaf augustus 2019

Terugblik op 2020 met glazen bol

Er waren echter een paar dingen, als terugblik op 2020 bij mij persoonlijk, die ik al wèl van tevoren wist, met enige vorm van zekerheid:

  • Dat ik vader zou worden van een 2de zoon. Dit is het leukste wat mij en Vintagemama is gebeurd in 2020. Ook het meest vermoeiend, maar voor wat, hoort wat.
  • Dat Cyberpunk 2077 zou uitkomen eind 2020. Noem dit helderziend, maar dit voelde ik al op mijn gamers-klompen aan.
  • Dat ik als zzp’er in de muziek en met retrogamepapa.nl keihard verder zou gaan. Opgeven was en ben ik niet van plan. Het gaat nog altijd alleen maar de goeie kant op, ondanks alle 2020 ellende.

Uiteindelijk heb ik veel minder gedaan qua ondernemen dan gepland, maar dat is niet raar. Aangezien 2020 tegenslag na tegenslag wist op te werpen, wat nu zelfs in 2021 ook nog eventjes zal doorgaan, ben ik al blij dat ik elke week 2 artikelen heb weten te schrijven. Het voornaamst is nog dat ik mijn inkomsten als drummer en docent grotendeels (praktisch geheel) heb weten te behouden. Dat was allemaal absoluut geen makkie. Ik heb 2x zoveel werk eraan gehad dankzij de lockdowns. Zo heb ik allerlei leuke drumfilmpjes gemaakt als extra lesmateriaal, iets dat allemaal niet vanzelf gaat. Wat alle YouTubers, bloggers en vloggers ook zeggen is echt waar: Het lijkt even snel en makkelijk gemaakt, maar er gaat meer werk in zitten dan je denkt.

Voorwaarts

De kans is groot dat 2021 een wat beter jaar zal zijn, al denk ik wel dat we komende maanden nog niet uit de corona ellende zijn. Ik snap overigens niet waarom er zo verbaasd wordt gereageerd op de huidige stijging in besmettingen, want als je kijkt naar soortgelijke uitbraken met influenza virussen, loopt het altijd gigantisch op in de wintermaanden (zie dit artikel en overzicht bij WHO). We kunnen ervan uitgaan dat het in februari pas echt weer zal dalen. Deze data is allang bekend en vele artsen en experts hebben hier ook al vanaf mid 2020 voor gewaarschuwd. Maar genoeg over corona! Dit jaar wil ik positief starten… ondanks dat ik mag beginnen met videolessen, in lockdown thuis met een kleuter en een baby…. Pfffff.

Mijn eigen plannen voor 2021 zijn in elk geval om meer tijd aan Retrogamepapa te gaan besteden. Nu alles thuis met de baby beter gaat, zal ik langzaamaan ook meer tijd hebben. Zo wil ik meer toy-reviews gaan doen van Lego en Transformers, iets dat ik begin 2020 heb gedaan. Maar bovenaan de lijst staat het starten van een podcast. Dit heb ik ruim 8 jaar geleden ooit ook een tijd gedaan, en dat was echt heel leuk. Helaas kwam het toen om meerdere redenen niet van de grond. Uiteindelijk gaat gezin en centjes verdienen voor, en helaas zitten er niet 40 uren in een dag.

veel star wars games
2020 begon met een Star Wars gekte. Deze is weer terug begin 2021.

Tot Slot

Al met al terugkijkend op 2020 is het geen makkelijk jaar geweest, maar ik vind dat ik weinig mag klagen, gezien dat de belangrijke dingen allemaal goed zijn afgelopen, en momenteel ook goed gaan. Zowel ik als mijn gehele gezin is (inmiddels) gezond en ik heb nog altijd voldoende werk en inkomsten als zzp’er. Mijn vrienden en familie gaat het ook allemaal goed mee. Daarbij loopt retrogamepapa.nl lekker en ik heb zat leuke plannen voor 2021. Ik hoop ook voor iedereen die dit leest het allerbeste voor 2021!

En als ik terugblik op 2020 als gaming-jaar heb ik weinig tot niks te klagen. Er zijn meer dan genoeg goeie titels verschenen, maar ik heb wel minder retro-games gespeeld en gereviewd dan ik zou willen. Er waren ook wel veel interessante nieuwe games. Qua echte nieuwe 2020 releases heb ik vrij weinig titels echt gespeeld. The Last of Us Part 2 was één van de enige games die ik op de dag van de release heb gekocht en ben gaan uitspelen. Veel andere 2020 releases, zoals Star Wars Squadrons en Cyberpunk 2077 ben ik nu allemaal nog aan het spelen (naast een hoop oudere titels), of ze liggen op de gigantische backlog stapel. Altijd genoeg te gamen in elk geval, zeker ook in 2021.

panzer dragoon terugblik op 2020 screenshot retrogamepapa
Deze titel wordt binnenkort gereviewd!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.