Loading...
4 bytes

4 tips voor verzamelen

retrogamepapa verzamelen foto met loep

Voor verzamelaars van (retro) games en vanalles!

Verzamelen: een full-time bezigheid zou het kunnen zijn, maar de kosten die erbij gebaat zijn en het hebben van een leven zitten “full-time collecting” toch dikwijls in de weg. Zoals ik ooit al eens aangaf, zag ik mijzelf nooit als verzamelaar, maar als iemand die gewoon graag (veel) games koopt, met een enkele Transformers en Lego bui als intermissie. Ik kan uiteindelijk toch moeilijk ontkennen dat ik toch echt wel een “collector” ben, al langer dan ik doorhad. Inmiddels heb ik dan dus ook meer ervaring dan ik besefte, en hieronder daarom 4 essentiële, gouden tips voor de mede-verzamelaar!

Ik heb het prominent over games verzamelen, maar je kunt ook het woord “games” vervangen voor vingerhoedjes, petten, kaasschaven of whatever dat jij verzamelt.

castlevania verzamelen game boy titel foto

1: Wees geduldig

Hierbij gaat het vooral om zeldzame games/toys/dingen die je maar weinig te koop ziet, laat staan voor een goed bedrag. Wacht gewoon net zolang totdat deze dan voorbij komt. De ene keer duurt het een week, de andere keer 2-3 jaar, maar uiteindelijk heb ik altijd het felbegeerde gamepje weten te scoren. En dat dan zonder een nier te hebben moeten afstaan. Koop tevens ook niet gelijk het eerste de beste aangeboden exemplaar dat je (online) vindt. Maar dit klinkt simpeler dan het is.

Als ik het in mijn kop krijg dat ik iets specifiek wil, dan gaat dit meestal gepaard met ongeduld, waardoor ik het direct in huis wil hebben geteleporteerd. Dit hebben heel veel mensen. Maar het is veel beter om altijd even te wachten, goed rond te kijken, erover na te denken en wat vooronderzoek te doen. Zijn er meerdere edities misschien en wat zijn dan de verschillen? Kortom dus: heb geduld! En ben je écht fan van die gamereeks of game, kun je ook alle edities verzamelen. En schaam je nooit: Uiteindelijk is er altijd wel een grotere verzamelgek dan jij.

verzamelen ebay verkoopcijfers overzicht

2: Prijsvergelijking

Dit geldt voor zowel de kopende als de verkopende verzamelaar: kijk goed naar wat de gemiddelde waarde is. Aan alle verkopers op marktplaats: Dat is dus NIET de eerste de beste prijs die je vindt op eBay! Bij eBay kun je checken waarvoor dingen ook verkocht zijn, die lijst moet je als koper en verkoper altijd goed checken. Kijk daarbij ook goed naar de staat, want de waarde is heel anders wanneer bijvoorbeeld een hoesje gekreukeld is of iets ontbreekt.

Voor nieuwe games heb je mooie prijsvergelijkende websites. De bekendste op dit moment is budgetgaming, maar daarnaast is er sindskort ook gamen.nl. Deze nog jonge site is van plan om dé site te worden waar je de beste prijzen kunt vinden van (nieuwe) games en heeft veel potentie. Houd die dus in de gaten.

retrogamepapa met twee games bij mn gamecollectie
Beide games niet gekocht: 1 geruild, 1 gekregen (PES heb ik ook geen cent voor over)

3: Connecties Vergaren (wees geen lul)

Dit is uiteindelijk de grootste geldbespaarder en tevens de leukste manier van verzamelen: ruilen en handelen met andere (betrouwbare) verzamelaars. Inmiddels heb ik, geloof het of niet, via marktplaats een aantal vriendelijke en aardige connecties opgedaan, waarbij ik er zelfs ook vrienden aan over heb gehouden. Daarbij “matsen” we elkaar eigenlijk altijd, want beide partijen hebben geen zin om de ander af te zetten. Dit is, zolang je zelf niet een gretige eikel bent, of beter gezegd een verzamellul. Zie mijn blogs/columns over verzamellullen op gameliner en hier op deze site.

Hoe doe je die connecties dan op? Ten eerste door zelf vriendelijk en netjes te communiceren. Ik was hier zelf vroeger ook niet zo’n kei in. Ten tweede door naar retrogamebeurzen te gaan en ook gewoon eens balletjes op te gooien op fora en verkoopsites. Zo’n beetje de helft van alle keren dat ik handel op marktplaats, heb ik hele leuke gesprekken over games en verzamelen met de andere persoon. Ja, er zijn ook veel aso padjakkers, leugenaars en egocentrische lomperiken. Maar sinds ik zelf meer open en aardig doe, is mij opgevallen dat dit best wel meevalt.

sega saturn met panzer dragoon saga
Panzer Dragoon Saga: een impuls aankoop toen ik de game vond voor relatief weinig

4: Gebruik je hoofd, naast je hart

Ten eerste: Ga vooral op zoek naar datgene wat je het allerliefst wil toevoegen aan je verzameling. Ik vind wel dat als je écht iets heel graag wil in je collectie, je dat het beste als prioriteit/hoofddoel moet kiezen. Zo heb ik dat met Panzer Dragon Saga onder andere gedaan. Het kunnen ook meerdere dingen tegelijk zijn, zoals alle Star Wars games bijvoorbeeld. Ik heb zelf vaak specifieke verzamel-buien, waarbij de rest me dan niet interesseert. Maar let op, verlies niet de rest uit het oog! Maar dan komt ineens spotgoedkoop een Saturn of PS1 game voorbij… Dan heb ik dus de neiging die niet te kopen, want ik zit immers in een PS2-craze.

Mijn advies is: laat deze buitenkansjes niet schieten. Voorbeeld: Zo voelde de aanschaf van Bloodstained: Curse of the Moon als een “nou vooruit dan” tussendoortje ten tijde van een PS2-verzamel-craze. Ik was totaal niet in de mood om “non-PS2 games” te kopen, maar uiteindelijk bleek Curse of the Moon een absolute must-have topgame. Zo ook met mijn zeer geliefde Resident Evil, die ik toch maar besloot een kans te geven omdat deze afgeprijsd te koop lag in de gamestore.

bloodstained curse of the moon logo startscherm

Er zijn natuurlijk nog wel meer tips te noemen, maar naar mijn gevoel is dit toch wel de kern waar het op neer komt. Wees alert, wees geen lul, heb geduld en kijk goed naar wat je écht wil hebben. Welke tips heb jij zelf? Laat het mij weten!

2 comments
 1. Jaranseven

  Beetje moeilijk nu met covid, maar mn leukste scores waren altijd thrift stores/ kringlopen.
  Voordeel is dat ik niet in “de stad “ woon waar alles via de handelaar gehusseld wordt.
  Ik kijk dan ook niet specifiek alleen naar games, er ligt vaak zoveel retro stuff wat ik ook wel meeneem, vinyl, platenspelers, speelgoed etc.
  Rommelmarkten hoeft al jaren niet meer, die worden s’morgens vroeg al leeggehaald door de opkopers.
  De marketplace van facebook geeft nog wel eens score, mn player 2 houdt dat in de gaten ( heb geen fb 🙂

  En jou tip, heb geduld, werkt voor mij altijd. Daar heb ik genoeg foto’s van geplaatst

  Easy going & stay save

  1. Retrogamepapa

   Ja dat is inderdaad ook een goeie tip! Het enige issue is dat dit nogal sterk wisselt per stad en kringloop wat het aanbod is en/of de prijs. Alle kringloopcentra bij mij in de buurt hebben vrijwel nooit iets, omdat er allemaal mensen werken die het zelf ook willen houden. Wat dan overblijft is FIFA, en de enkele parel die ertussendoor weet te glippen vragen ze dan evenveel voor als op ebay (6-10 euro, belachelijk). Die ene enige keer ooit dat ik buiten even moest wachten bij de kringloop, kwam er via de achteringang iemand naar buiten met een zeldzame N64 compleet in doos. Dat gebeurt dus aan de lopende band, maar ach, ik zou het zelf ook doen als ik er werkte hahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.