Loading...
Mijn blog

Horror games bonanza: Griezel extravaganza!

retrogamepapa horror games halloween

Halloween maand oktober komt eraan: Grimmen, griezelen en genieten geblazen!

Zolang als dat ik van het bestaan weet van Halloween vond ik dat het hier in Nederland ook moest worden gevierd. Dit komt omdat ik gek ben op griezelen al van kinds af aan. Nu hoor ik sommigen al gillen: “Ver-Amerikanisering van de samenleving! BAH! Commerciële meuk, teloorgang van de samenleving, SCHANDE!” Ja, rustig aan, denk aan je bloeddruk. Ten eerste: vind je het niks dan vier je het toch lekker niet? En ten tweede: het is van origine een Keltisch feest. Lees hier meer over het ontstaan van Halloween. Uiteindelijk geeft het mij voor de maand oktober een prachtig excuus om eens wat vette horror games te spelen, en enge films te kijken. Hoezee!

Ik heb al veel geschreven over horror games op deze site. Zo heb ik geschreven over welke soorten griezel- en horror games dat er zijn en al menig duister spel gereviewd. Onderaan dit artikel zal ik een mooi overzicht met linkjes plaatsen naar de artikelen, ter overzicht en leesplezier!

stapels horror games retrogamepapa

Status van mijn horror games verzameling

Ik heb helaas niet zoveel tijd om te gamen als dat ik zou willen. Daarom moet ik het meestal een beetje inplannen wanneer ik welke games ga spelen. Nu wil ik écht eens graag door een paar enge titels spelen die ik nog nooit heb uitgespeeld. Het lijkt mij ook leuk om naar een paar wellicht weer eens terug te gaan na lange tijd. Daarom ben ik momenteel bezig met al mijn horror- en griezelgames bij elkaar te verzamelen. Daarbij breng ik ze onder in drie stapels:

  1. FINISHED stapel: Reeds uitgespeeld.
  2. UNFINISHED stapel: Gespeeld, maar nooit uitgespeeld.
  3. SHAME stapel: De backlog… Amper tot nooit gespeeld.

Binnen elke stapel heb je nog wel wat verschillen. Zo heb ik Silent Hill en Resident Evil 2 beiden wel 5-6x uitgespeeld, maar veel andere horror games slechts 1x. Bovendien heb je ook nog verschillen in leeftijd. Ik wil niet een hele maand alleen maar horror games spelen en reviewen uit dezelfde era, maar juist een reis maken of een beetje op en neer gaan in de tijd. Zo ga ik waarschijnlijk beginnen met Alien: Isolation (ook al 3x uitgespeeld), en daarna ga ik juist een oudere game reviewen.

Horror Games Cate-gore-ieën

Naast mijn “gameplay status” stapels onderverdeling, maak ik ook een onderverdeling qua soorten horror/enge games. Hier zit ook nogal wat verschil in. Het gaat er mij vooral om of het past bij Halloween. Castlevania is ook griezelig en is eigenlijk 100% Halloween qua thema, maar is het is geen survival-horror game uiteraard. Daarbij let ik op:

  1. Hoe eng is de game en vanaf welke leeftijd aan te raden. Als papa kijk ik daarnaar natuurlijk.
  2. Wanneer en op welk platform kwam de game uit.
  3. Wat is het thema qua griezelen. Zombies, geesten, vampieren etc.

Wellicht schieten mij hierover nog andere dingen te binnen.

alle resident evil games
Alle Resident Evil games doornemen zou een jaar duren!

Voorgaande horror- en griezelgames gerelateerde artikelen

Hieronder een volledig overzicht van alle artikelen die ik tot nu toe heb geschreven qua griezelen en gruwelen met games. De titels spreken redelijk voor zich waar het over gaat. Het blijft fascinerend, onze fascinatie met horror en griezelen, vind ik.

Ik en mijn griezelfetish

Horror games spelen

Ik kan niet meer schrikken

Wat maakt horrorgames eng

Verschillende soorten horror games

Lovecraft & video games

De genialiteit van Silent Hill 2

cover art met Eldritch Horror

Reviews van Halloween waardige games

Uiteraard heb ik ook al menig enge game gereviewd of besproken in een 4 Bytes artikel. Hieronder heb ik alle horror- en griezelige games op een rijtje gezet die ik tot nu toe op deze website heb gereviewd. Dat mogen er wel meer worden!

Dementium: The Ward

Call of Cthulhu (2018)

4 handheld horror games

The Nightmare Before Christmas: The Pumpkin King

Little Nightmares

Very Little Nightmares

Little Nightmares 2

Fade to Silence

4 underrated horror games

Little Hope

Alone in the Dark (1992)

Bloodborne

alone in the dark screenshot
Ik wil ook nog verder ingaan op de origines van horror games

Tot (spook-)slot

Dus dan rest mij nog te zeggen: Let the “griezeling” commence! Zijn er nog dingen die jij graag als lezer zou willen eh… lezen over horror games vanuit mij, of heb je vragen? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.